fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

De Korte: ‘Vastentijd een tijd van verzoening’

KN Redactie 19 februari 2015
image

Dat schrijft bisschop Gerard de Korte in zijn maandelijkse column voor de parochiebladen van het bisdom.

“Als wij eerlijk in de spiegel kijken, moeten wij vaak erkennen dat ons leven erg egocentrisch kan worden. Het hele bestaan draait dan om mijn eigen ik en mijn eigen belangen. Door het vasten, mede ook door matigheid in voedsel en drank, ontstaat er ruimte om in die andere spiegel van het evangelie te kijken”, schrijft de bisschop van Groningen-Leeuwarden.

Eer aan de Schepper
“De Vastentijd geeft de mogelijkheid om letterlijk ruimte in ons te maken. Tegen die achtergrond wordt mijn vasten nauw verbonden met de naaste en mijn omgang met God. (…) In het evangelie nodigt Christus ons uit zorgzaam en dienstbaar om te gaan met de medemens en God de eer te geven die Hem toekomt. Wie de medemens en de schepping dient, dient uiteindelijk ook de Schepper.”

Verzoening
Volgens De Korte is de Veertigdagentijd “heel bijzonder ook een tijd van verzoening”. Onze onderlinge relaties kunnen koud worden of zelfs kapot gaan. Juist de voorbereidingstijd op het Paasfeest kunnen wij gebruiken om bekoelde relaties te vernieuwen en verbroken relaties te herstellen.”
“De Veertigdagentijd kan zo een tijd worden van transformatie, van omvorming naar Christus toe. Mijn eigen ik mag steeds meer door Jezus worden omgevormd. En is Christusgelijkvormigheid niet het hart van christelijke spiritualiteit?”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21