fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

De lange hand van Moskou

KN Redactie 26 juni 2015
image

Volgens Pacepa bevindt het Westen zich een kwart eeuw na de ontbinding van de Sovjet-Unie nog altijd in de greep van communistische desinformatie. Hij deed dat uitgebreid uit de doeken in zijn recente, zeer interessante boek Desinformatsiya, waaruit onder meer blijkt dat de mythe van de ‘zwijgende paus’ Pius XII een KGB-creatie is. Pacepa liep als naaste medewerker van Ceausescu en hoofd van diens geheime dienst DIE in 1978 over naar het Westen. In 1987 deed hij in Red Horizons verslag van zijn belevenissen met de Conducator en diens vrouw Elena. Er blijkt onder meer uit dat Pacepa zichzelf als christen beschouwt. Onder de alomtegenwoordige bespieding was bidden echter onmogelijk. Daarom mediteerde hij tijdens stille momenten op het gelaat van Christus.

Het blijft wel eigenaardig hoe Pacepa als christen een hoofdrol kon spelen in de ‘as van het kwaad’. Want dat Roemenië daar deel van uitmaakte, lijdt geen twijfel. Ceausescu werkte nauw samen met Yasser Arafat en andere kopstukken van het internationale terrorisme. De Ceausescu’s waren politieke criminelen van het allerernstigste maar ook allervulgairste soort. Zo verzamelde Elena van iedereen geluidsbandjes met persoonlijke seksuele geluiden, stiekem opgenomen tijdens intieme momenten. Voor een moord meer of minder draaiden de Ceausescu’s hun hand niet om. Reagan heeft gelijk: dit is echt een leerboek hoe een psychopathische dictator met zijn familie functioneert. Bedenk dat deze zelfverrijkende machtswellustelingen zichzelf ook nog als voorbeeldige communisten beschouwden.

Over Pacepa, die nog altijd onder een valse identiteit leeft, is de documentaire Desinformation gemaakt: een tikje sensationeel, maar er blijkt in elk geval wel uit dat de top van westerse geheime diensten Pacepa als een belangrijke informatiebron beschouwt. Dat wil niet zeggen dat we al zijn beweringen, zoals die over bevrijdingstheologie zonder meer moeten slikken. Leven onder een dictatuur doet wat met je. Wie persoonlijk te maken gehad heeft met Sovjetvluchtelingen kent hun neiging overal de hand van Moskou achter te zien. Maar laten we in algemene zin Pacepa’s waarschuwing niet vergeten dat de Sovjetdesinformatie ook op het kerkelijke domein zijn uitwerking heeft gehad. En mogelijk nog steeds heeft.

Ion Mihai Pacepa, Red Horizons: The True Story of Nicolae and Elena Ceausescus’ Crimes, Lifestyle, and Corruption. Uitg. Regnery, 456 pp., pb., € 23,99, ISBN 978 08 9526 746 7.