Bontes wil weten hoe het met zit met het strafrechtelijk onderzoek naar Demmink door het Openbaar Ministerie. Wat wordt er gedaan om de rechtshulpverzoeken aan Turkije te bespoedigen? Eerder al vroeg Bontes een belangrijk Turks justitieel document op, waaruit zou blijken dat Demmink in 1996 in Turkije was, ten tijde van de verkrachtingen van minderjarigen waarvan hij wordt beticht. Opstelten, die dit steeds ontkend heeft, weigerde dit document in vertaling aan de Kamer te geven.
Onjuiste verklaring?
Bontes vraagt ook door naar het stukgelopen Rolodex-onderzoek in 1997 naar pedofilie bij hooggeplaatste ambtenaren. Opstelten heeft steeds ontkend dat Demmink daarbij in beeld was, maar getuigenverklaringen van vorig jaar duiden erop dat dit wel zo was. Bontes wil weten of Opstelten deze getuigenverklaringen ook als informatie beschouwt, en of de minister rekening houdt met de mogelijkheid dat hij een onjuiste verklaring tegenover de Kamer heeft afgelegd. Of gaat hij ervan uit dat de getuigen onjuist verklaard hebben?
Wel degelijk in beeld
Bontes wil ook weten of Opstelten de moeite heeft genomen zijn licht op te steken bij staatssecretaris Teeven, die eerder tegenover de pers verklaard zou hebben dat Demmink wel degelijk in beeld was bij het Rolodex-onderzoek.
Hoger beroep?
Verder wil Bontes weten of Demmink in hoger beroep gaat en of Opstelten weer de juridische kosten daarvan gaat vergoeden. Eerder vergoedde Opstelten voor Demmink al zo’n 120.000 euro om zich te verweren.
Zie hier de complete vragenlijst van Louis Bontes.