fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Die laatste zomer

KN Redactie 5 november 2015
image

Antoine is een veertiger in een moeilijke fase van zijn leven. Zijn vrouw is bij hem weggegaan, het contact met zijn twee jonge dochters verloopt moeizaam en in zijn baan als architect maakt hij fouten. Enkel met zijn zus Agathe heeft hij een goede band.

Mysterieuze dood

De gedachten van Antoine worden beheerst door de mysterieuze dood van zijn moeder Clarisse, inmiddels dertig jaar geleden, toen hij een jongetje van tien was. Een onverwerkt trauma voor Antoine, vooral omdat er binnen de familie nooit over gesproken is. Als een ware detective besluit hij het verleden helder te krijgen.

Sterfdag

Om het overlijden van hun moeder te herdenken neemt Antoine Agathe op de dertigste sterfdag van Clarisse mee naar het eiland Noirmoutier, waar de familie Rey vroeger de vakanties doorbracht en waar Clarisse op onbekende wijze is gestorven.

Flashbacks

Beetje bij beetje en aan de hand van grotendeels overbodige, soms enigszins gekunstelde en te expliciete flashbacks, komen alle geheimen binnen de familie boven water. Waarom wil hun vader nergens over praten? Wat weet de oude eigenaresse van de vakantieboerderij? Hoe zit het met oude horloge van zijn moeder, dat Antoine vindt? Met behulp van zijn nieuwe liefde Angèle opent Antoine stap voor stap zijn eigen gesloten deuren en daarmee die naar het verleden.

Familiedrama

Die laatste zomer houdt het midden tussen een detective en een familiedrama. Van enige voorspelbaarheid is zeker sprake, maar de acteerprestaties én de drang om te weten ‘hoe het precies zit’, al heb je als kijker al wel vermoedens, maken de film de moeite waard.

Heldere boodschap

Die laatste zomer kent een heldere boodschap: hoe verwarrend en complex je gevoelens en verlangens ook zijn, eerlijkheid en oprechtheid zijn veelal de juiste en voor iedereen meest prettige wegen om hiermee om te gaan. De film laat mooi zien dat openheid een wezenlijke rol speelt bij het in stand houden van de familiebanden. 

Film: Die laatste zomer (2015), Frankrijk, 101 min. Regie: François Favrat, met o.a. Laurent Lafitte, Mélanie Laurant en Audry Dana.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / grof taalgebruik / discriminatie