<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Documentaire ‘Biologie van het Tweede Rijk’ bekroond

KN Redactie 6 januari 2015
image

De documentaire is al sinds augustus op de website van Katholiek Nieuwsblad te zien.

Fatale strijd
De documentaire gaat over de oorlogszuchtige uitwerking die evolutietheorie kan hebben. Hoe reëel dit is, toont het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog aan. Het waren notabene darwinisten die toen zelf al inzagen dat het darwinisme een bezielende inspiratie achter het Duitse militarisme was. “Het credo van de survival of the fittest, gebaseerd op gewelddadige en fatale strijd is het Evangelie van de Duitse intellectuelen”, erkende de Amerikaanse bioloog Vernon Kellogg, ondanks zijn eigen toewijding aan het darwinisme.

‘Duitsers gek gemaakt’
William Roscoe Thayer zei in een toespraak in 1918, die hij als voorzitter tot de American Historical Association richtte: “Ik geloof niet dat de wrede oorlog waarin de Duitsers in augustus 1914 Europa geworpen hebben, ooit gevochten zou zijn, of althans niet de huidige gigantische omvang zou hebben aangenomen, als de Duitsers niet gek gemaakt waren door de theorie van de survival of the fittest”.

Overlevingsstrijd
De historicus Richard Weikart, een van de makers van de documentaire, denkt dat het debat over de betekenis van het darwinisme voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nog grotendeels gevoerd moet worden. Gedurende die oorlog en direct erna, interpreteerden leidende denkers, met inbegrip van de beroemdste Duitse darwinistische bioloog Ernst Haeckel, de oorlog als een onderdeel van de onvermijdelijke menselijke overlevingsstrijd.

Hitler
Dit sociaaldarwinistisch denken zou de Duitse samenleving sterk beïnvloeden. Dat gold met name voor korporaal Adolf Hitler, die de gewapende strijd eveneens zou gaan opvatten als een versneller van de menselijke evolutie.