fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Door IS ontvoerde priester weer vrij

KN Redactie 12 oktober 2015
image

Dat meldt AsiaNews op grond van een verklaring van de pauselijk nuntius in Syrië, mgr. Mario Zenari.

Gericht ontvoerd

Pater Jacques Mourad was prior van het Syrisch-katholieke klooster van Mar Elian in Al Qaryatayn ten zuidwesten van Homs. De priester, die bekend stond om zijn inspanningen voor de dialoog tussen christenen en moslims, werd in mei gericht ontvoerd in de buurt van het klooster dat afgelopen augustus door IS werd verwoest. Hij zette zich tot die tijd in voor hulpverlening aan mensen die na de bezetting door IS Palmyra ontvluchtten.

Goede gezondheid

Zenari heeft zondag telefonisch contact met pater Mourad gehad. “Hij vertelde mij dat hij rustte en in goede gezondheid verkeert.”
De priester behoort tot dezelfde gemeenschap als pater Paolo Dall’Oglio, en was twaalf jaar pastoor van de Syrisch-katholieke gemeenschap rond het klooster uit de zesde eeuw. Hij was een van de eerste vijf monniken die ondanks het gevaar van oorlog en ontvoering weigerden om de mensen te verlaten.

Terugkeer onmogelijk

Volgens lokale bronnen vierde de priester zondag zijn eerste Heilige Mis sinds zijn vrijlating. Waar hij precies verblijft wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden.
Pater Mourad kan niet terugkeren naar zijn klooster dat in augustus door IS werd verwoest. Daarbij werd onder meer het stoffelijk overschot van de heilige martelaar Elian (+285) werd opgegraven en geschonden.

Schrikbewind

Het gebied is stevig in handen van IS, dat na de verovering rond 170 moslims en 60 christenen oppakte wegens vermeende hulp aan het regime van Assad. De bevolking wordt gedwongen te blijven om zo te dienen als levend schild tegen Syrische luchtaanvallen.
IS voert er een waar schrikbewind. Sinds de vestiging van het zogeheten kalifaat zijn duizenden mensen, onder wie minstens 1800 burgers en 74 kinderen geëxecuteerd.