fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse bisschop begrijpt bij nader inzien immigratiekritiek

KN Redactie 5 december 2015
image

De partij Alternative für Deutschland is immigratiekritisch en tegen de door bondskanselares Angela Merkel uitgelokte vrije instroom van buitenlanders. Recent echter had dezelfde bisschop nog tegen AfD protest aangetekend.

Verwelkomingscultuur

“Veel mensen hebben deelgenomen aan de AfD-manifestiaties”, aldus Neymeyr nu, “omdat zij de indruk hadden dat alleen daar plaats is om kritiek op de vluchtelingenpolitiek en de verwelkomingscultuur te uiten. Velen zijn bang dat de vluchtelingenpolitiek betekent: komt u allen binnen!” Ook de AfD is niet extreemrechts, benadrukte de bisschop, in gesprek met de Thüringer Landeszeitung.

Week

De bisschop had ook kritiek op bondskanselares Angela Merkel (CDU). Haar politiek heeft “mensen gemotiveerd nu pas echt op weg te gaan”. Achteraf bezien is dat “niet juist” gebleken. “Zij die zich nu aangemoedigd voelen te komen, ontbreken nu ook om de situatie in hun eigen vaderland te veranderen en mee op te bouwen.” Bovendien was het niet juist dat Merkel zich in september door de beelden uit het station van Budapest “week liet maken”, banadrukte Neymeyr.

Overbelast

Met het oog op de stijgende aantallen asielzoekers, waarschuwde de bisschop dat “onze systemen van registratie, zorg en verdeling van vluchtelingen zonder twijfel overbelast zijn”. Hij verzette zich echter tegen een bovengrens. Duitsland moet alle mensen opnemen “die thuis gevaar voor lijf en leden dreigt”.

Verlichting uitschakelen

De uitspraken van Neymeyr zijn opvallend omdat hij onlangs nog door politici van bijna alle partijen werd geprezen vanwege het feit dat hij tijdens de manifestaties van AfD de verlichting van de Erfurter dom uit protest liet uitschakelen. Hij weet nog niet of hij dat weer zal doen. Hoe dan ook “niemand die van mening is dat ons land overvraagd is, wordt verweten: jij bent geen christen of katholiek mee!”

Beperkende vluchtelingenpolitiek

Neymeyr betreurt het dat onder katholieke bisschoppen “geen Europese eensgezinsheid” bestaat over de vluchtelingenkwestie. “We discussiëren en debatteren erover, maar komen niet op een noemer”, zei de Erfurter bisschop met het oog op de beperkende Poolse vluchtelingenpolitiek die ook de Poolse Kerk wordt gedragen. Bisschoppen van andere Europese landen wijzen Duitse bischoppen “op de gevolgen” die het voor Duitsland zal hebben “dat wij nu zoveel vluchtelingen opnemen…”. (KN/KNA/Kath.net)