fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse bisschop over ‘Ierland’: ‘Wat niet gelijk is, kan ook niet gelijk behandeld worden’

KN Redactie 27 mei 2015
image

“Ook na de eenduidige verkiezingsuitslag in Ierland zou ik aan een begrip van het huwelijk willen vasthouden, waarin het huwelijk wordt gezien als een levenslange band van een vrouw en een man”, zei mgr. Ulrich Neymeyr tegen de Thüringer Allgemeinen.

Afgewezen
De Duitse bisschoppenconferentie en lekenorganisatie Zentralkomitee der deutschen Katholieken wezen dinsdag de oproep tot gelijkstelling van het huwelijk en geregistreerde partnerschappen af.

‘Wezenlijk met elkaar verbonden’
Het juridisch instituut huwelijk omvat volgens een woordvoerder van de bisschoppen niet alleen het partnerschap tussen een man en een vrouw, maar ook het ouderpaar dat zorg en verantwoordelijkheid voor een kind draagt. “Daarbij behoort het ook tot de grondstructuur van het grondwettelijk begrip van het huwelijk dat het door een vrouw en een man wordt wordt aangegaan. Want huwelijk en gezin zijn wezenlijk met elkaar verbonden.”

‘Gezin te worden’
Bisschop Neymeyr zei: “Zeker gaan ook in gelijkgeslachtelijke partnerschappen mensen in liefde en trouw met elkaar door het leven, en dat is iets goeds en waardevols. Toch onderscheiden ze zich van echtelieden omdat het hen vanuit zichzelf niet mogelijk is, gezin te worden.”

Referendum
Op grond daarvan staat mgr. Neymeyr kritisch tegenover de beslissing van de Ieren. “Wat niet gelijk is, kan ook niet als gelijk behandeld worden.” In een referendum stemde dit weekend 62% van de Ieren voor volledige legalisatie van het ‘homohuwelijk’.