fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse deelstaat: salafisten doen aan ‘ruwe missionering’ onder vluchtelingen

KN Redactie 9 september 2015
image

De veiligheidsdienst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt sinds enige tijd waar dat islamitische asielzoekers door salafisten worden gewaarschuwd voor westerse waarden. Ook wijzen de salafisten hen op een strikte beleving van fundamentalistische geloofsregels in de islam.

Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag tegen KNA.

‘Ruwe missionering’

Het is volgens de woordvoerder momenteel weliswaar “nog geen massafenomeen”, maar met de stijgende aantallen vluchtelingen is ook de “ruwe missionering” van de salafisten in de buurt van vluchtelingenverblijven zichtbaar toegenomen.

Uitleg over salafisme

De veiligheidsdienst van de bevolkingsrijkste deelstaat van Duitsland zoekt daarom momenteel het gesprek op met de leidinggevenden van de verblijven, zo zegt de woordvoerder. Zij krijgen uitleg over het salafisme en worden ‘gesensibiliseerd’ voor een mogelijk gevaar voor de asielzoekers, zo voegt hij toe.

Vluchtelingen recruteren

Er moet, aldus woordvoerder, vanuit worden gegaan dat de islamisten in sterkere mate contact opnemen met islamitische vluchtelingen. Het doel is reclame te maken voor de salafistische beweging en vluchtelingen daarvoor te recruteren.

Tot dusverre is de veiligheidsinstanties niets bekend over grotere bijeenkomsten met salafistische predikers in de omgeving van opvangplaatsen voor vluchtelingen.

1900 salafisten geregistreerd, 300 mogelijk gevaarlijk

Volgens het ministerie staan in Noordrijn-Westfalen 1900 salafisten geregistreerd bij de veiligheidsdienst. Bij 300 van hen wordt medewerking aan islamistische aanslagen voor mogelijk gehouden.

Voormalige Syriëgangers

Van de 40 voormalige Syriëgangers in de salafistenscene in Noordrijn-Westfalen worden er 10 als geweldbereid ingeschat en rondom het uur in de gaten gehouden. Van de 850 moskeeën in de deelstaat worden er 30 door de dienst in de gaten gehouden vanwege verdenking van salafisme.