fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse geheime dienst: terreurdreiging in Europa hoger dan op 11 september

KN Redactie 9 januari 2016
image

Het terrorisme van Islamitische Staat zou volgens de dienst voor Westerse landen “veel gevaarlijker” zijn dan in 2001, het jaar van de aanslagen op New York en Washington van 11 september. Dat meldt Deutsche Welle.

Directe strijd

De “zone van instabiliteit” is “vanuit Hindukoesj (het Afghanistaans/Pakistaans berggebied, -red.) opgerukt naar de grenzen van Europa”. De aantallen terreurvrijwilligers vanuit het Westen overschrijdt “alle tot dusver bekende dimensies”, aldus de BND. Dit relativeert de vermeende militaire successen tegen Islamitische Staat. De terreurganisatie is volgens de BND inmiddels in dertig landen aanwezig en heeft een vitaal belang bij failed states (‘mislukte staten’). Er gaat van IS een ongekend propagandabombardement naar Europese moslims uit. Bovendien zoekt IS nu, zoals eerder Al-Qaida, de “directe strijd” met het Westen. De nieuwe strategie van IS, die dit najaar al werd aangekondigd, wordt deze week besproken in Katholiek Nieuwsblad door Martin Janssen, correspondent in Amman.

Breed verschijnsel

IS wil met aanslagen “zijn geweld overbrengen naar de thuislanden van zijn bestrijders”. In tegenstelling tot de wijd verbreide veronderstelling dat de islamitische terreurorganisatie door middel van aanslagen een militaire interventie wil ontmoedigen, is IS er juist op uit die uit te lokken. Het Westen moet in de visie van de terroristen “er welhaast toe gedwongen worden militair in de regio in te grijpen”. Volgens de BND kan niet alleen militaire inzet het probleem oplossen. Veeleer moet aan de jihadistische ideologie de bodem ontnomen worden. Door jarenlange missionering vanuit Saoedi-Arabië en de Golfstaten is de radicale islam van het salafisme hier tot een “maatschappelijk relevant breed verschijnsel” kunnen worden. (KN/Deutsche Welle)