fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse kardinaal roept op tot boycot WK voetbal 2022 in Qatar

KN Redactie 2 januari 2016
image

Volgens de kardinaal worden arbeidsmigranten in de Arabische Golfstaat behandeld “als beesten”.

FIFA

Als de wereldvoetbalbond FIFA het toernooi niet terugtrekt uit Qatar, dan moeten voetbalfans het WK in 2022 boycotten, zei de kardinaal in de Süddeutsche Zeitung.

Valse beloften

Volgens Woelki verleidt Qatar arbeidsmigranten met valse beloften van hoge lonen.

De kardinaal begrijpt niet waarom de FIFA het toernooi aan Qatar heeft toegewezen, terwijl bekend was hoe de Arabische Golfstaat met arbeidsmigranten omgaat.

‘Paspoort afgenomen’

Arbeidsmigranten in Qatar mogen zich niet aansluiten bij een vakbond en hebben slechte huisvesting en arbeidsomstandigheden.

“Bij aankomst wordt van migranten hun paspoort afgenomen en worden ze vernederd en ontmenselijkt”, aldus kardinaal Woelki.

‘Zevenduizend doden’

De internationale vakbeweging ITUC waarschuwt in een in december verschenen rapport dat bij de bouw van de stadions in Qatar zevenduizend arbeiders zullen omkomen.

Uurloon 1,40 euro

ITUC omschrijft de arbeidsomstandigheden in Qatar als “een vorm van moderne slavernij”. Zo krijgen arbeiders die het Khalifa Stadium in Doha bouwen een uurloon van 1,40 euro. “Lonen zijn vaak gebaseerd op een systeem van raciale discriminatie”, aldus de secretaris-generaal van ITUC.

Twaalf stadions

Voor het WK van 2022 worden in Qatar negen nieuwe stadions gebouwd en drie stadions gerenoveerd.

Vanwege de enorme hitte in Qatar zal het WK in 2022 plaatsvinden in de winter (21 november – 18 december 2022) en zullen alle stadions onder meer worden voorzien van klimaatbeheersing.

15 miljard winst

Bouwbedrijven die betrokken zijn bij de bouw van de stadions in Qatar verdienen volgens de ITUC circa vijftien miljard dollar aan het WK in de Arabische Golfstaat.

Moderne slavernij

Volgens een rapport uit 2008 van de Verenigde Naties is de arbeidswetgeving in Qatar, net als andere landen in de Perzische Golf, verwant aan moderne slavernij.

‘Als vee’

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelde in een rapport in 2013 dat Qatar arbeidsmigranten “behandeld als vee”.

Islam

In Qatar is de vrijheid van meningsuiting ernstig beperkt. Zo is het verboden openlijk kritiek te uiten op de regering of de islam, de staatsgodsdienst van het land. Andere religies zijn in Qatar toegestaan, maar het verboden om van de islam naar een andere godsdienst te bekeren. Op afvalligheid van de islam staat in Qatar de doodstraf.