fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse rechter besluit toch: demonisering prolifers is ‘artistieke vrijheid’

KN Redactie 16 december 2015
image

De rechter hief dinsdag twee voorlopige voorzieningen op die het de theatergroep ‘Schaubühne’ verboden in het stuk Fear de beide vrouwen te laten zien. De artistieke vrijheid moet in dit geval zwaarder wegen als het persoonlijkheidsrecht van de beide aanklaagsters, zo motiveerde het gerecht zijn besluit.

Gedifferentieerd

De beide vrouwen voelen zich door het stuk geschonden in hun menselijke waardigheid, omdat ze daarin met zombies gelijkgesteld worden en vergeleken met massamoordenaars of neonazi’s. De rechtbank gaat daar niet in mee “omdat elke bezoeker kan beseffen dat het om een theaterstuk gaat”. Er is ook geen zware schending van de persoon. “Op gedifferentieerde wijze” worden hun openlijke uitingen over thema’s als homoseksualiteit, genderonderzoek of de affiniteit met de AfD-partij weergegeven. Een gelijkstelling met massamoordenaars als Anders Breivik of met neonazi’s volgt uit het gebruik van hun foto’s niet, vindt de rechter. Tegen het besluit is beroep mogelijk.

Geestelijke brandstichting

Toen begin november een brandaanslag werd gepleegd op het kantoor van Demo für alle in Magdeburg, maakte Beverfoerde het toneelstuk Fear indirect voor de aanslag verantwoordelijk. Het zou volgens haar “geestelijke brandstichting” zijn “die kennelijk direct tot echte brandstichting leidt”.