fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitse vicekanselier: hard optreden tegen radicalen in moskeeën

KN Redactie 6 december 2015
image

“Dit radicale fundamentalisme, dat zich in salafistische moskeeën afspeelt, is niet minder gevaarlijk dan het rechts-radicalisme”, zegt Gabriel, minister van Economische Zaken, vandaag in Bild am Sonntag.

‘Zelfde maatstaf als bij rechts-radicale geweldplegers’

De staat moet volgens Gabriel ingrijpen als er wordt opgeroepen tot geweld en mensenhaat. “We moeten bij de salafisten dezelfde maatstaf hanteren als bij rechts-radicale geweldplegers.”

Frankrijk zou moskeeën willen sluiten

Gabriels uitspraken komen kort na een bericht dat Frankrijk van plan zou zijn om in de komende week tot 160 moskeeën te sluiten. Het maakt deel uit van de speciale veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Parijs, meldt Catholic Culture.

‘Zij preken haat’

Hassan El Alaoui, een van Frankrijks prominente imams en betrokken bij gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken, zei tegen Al Jazeera dat de moskeeën dicht gaan “omdat zij illegaal gerund worden zonder de juiste vergunningen, zij preken haat” of uiten bedreigingen tegen moslims die hun geloof verlaten.

Volgens El Alaoui zou “dit soort taal zelfs in islamitische landen niet toegestaan moeten zijn”, laat staan in Frankrijk. De moskeeën die mogelijk dicht gaan zijn volgens hem niet echt islamitisch. “De hele zaak draait niet om moslims, maar om terroristen.”

Gabriel bekritiseert Saoedi-Arabië

In Bild am Sonntag bekritiseerde Sigmar Gabriel Saoedi-Arabië. Vanuit dat land “worden overal in de wereld wahabitische moskeeën gefinancierd. Vanuit deze gemeenschappen komen in Duitsland vele islamitische brengers van gevaar”.

Voor de oplossing van conflicten in het Midden-Oosten is men weliswaar op Saoedi-Arabië aangewezen. “Wij moeten de Saoedi’s echter tegelijk duidelijk maken, dat de tijd van wegkijken voorbij is.”