fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Duitsland: aantal uitschrijvingen uit Kerk gestegen in 2014

KN Redactie 18 juli 2015
image

Dat blijkt uit cijfers die de Duitse bisschoppenconferentie bekend heeft gemaakt. Daarmee is de afname van het aandeel katholieken in de Duitse bevolking versneld.

Kerkbelasting

De daling zou te maken kunnen hebben met het systeem van kerkbelasting. Duitse katholieken die ingeschreven staan in een parochie, moeten die betalen. Dat kan voor ontevreden katholieken een reden zijn om zich te laten uitschrijven, in plaats van simpelweg niet meer naar de Mis te gaan.

22% meer uitschrijvingen in 2014

Het aantal Duitsers dat zich liet uitschrijven is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2013 deden 178.805 katholieken in Duitsland dat, in 2014 waren dat er 217.716, een stijging met 22%.

Nieuwe en ‘herintredende’ katholieken

Tegenover de kerkverlaters stonden in 2014 2809 nieuwe katholieken en 6314 ‘herintredende’ katholieken.

‘Diep spijten’

Volgens kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, weerspiegelen de kerkverlatingen “persoonlijke levensbeslissingen die ons in elk geval diep spijten, maar wij respecteren ook de keuzevrijheid”.

‘Vreugde van het Evangelie’

Hij ging verder: “Wij zullen ons blijven inspannen om onze opdracht geloofwaardig zo te vervullen, dat wij de vreugde van het Evangelie kunnen verkondigen en vele mensen in de gemeenschap van de Kerk een thuis vinden of ook terugvinden”.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21