fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Durf om het waarom van lijden te vragen’

KN Redactie 1 juni 2015
image

Dat zei paus Franciscus zaterdag tot een groep van zulke kinderen en hun ouders, meldt CNA.
“Waarom lijden kinderen”, vroeg de paus. “Je kunt ook naar het kruis kijken en God vragen: Waarom hangt uw Zoon daar?” “Het is het mysterie van het kruis.”
De groep werd vrijdagavond door paus Franciscus ontvangen in de kapel van Santa Marta. De kinderen werden begeleid door hun ouders en vrijwilligers van Unitalsi Lazio, een Italiaanse organisatie die de transporten van zieken naar onder meer Lourdes verzorgt.
De meeste kinderen waren tussen de zeven en veertien jaar oud, enkelen slechts een paar maanden.

Niet bang zijn
Paus Franciscus zei de kinderen niet bang te zijn om God te vragen naar het waarom van hun lijden, ook al is het enige antwoord dat God geeft: “Zelfs Mijn zoon heeft geleden.”

Mysterie
“Dat is het antwoord. En jullie kracht is de liefdevolle blik van de Vader.” Men kan zich afvragen waarom de paus, die toch een heleboel theologie heeft gestudeerd, het antwoord niet heeft, stelde Franciscus. “De Drie-eenheid, de Eucharistie, Gods genade, het lijden van kinderen is een mysterie. Men kan alleen binnentreden in het mysterie als de Vader met liefde naar ons kijkt.”

Maffiamethode
De paus drukte zijn bewondering uit voor de kracht en de moed van de aanwezigen. Hij zei dat verschillende ouders hem hadden verteld dat hen abortus was aangeraden, maar dat zij die hadden geweigerd omdat hun kinderen recht op leven hebben.
“Nooit, nooit lost het doden van een mens een probleem op. Nooit.” De paus trok een vergelijking met de manier waarop de maffia problemen oplost.

Kleine helden
Paus Franciscus verzekerde de aanwezigen van zijn “nabijheid” op hun moedige levensweg die een kruis is, en dankte hen voor hun voorbeeld. In een wereld die wordt gekenmerkt door een weggooicultuur “zijn jullie de kleine helden van het leven.”