Fisichella is voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie en presenteerde vrijdag bijzonderheden voor het Heilig Jaar dat dinsdag plechtig werd geopend.
Daarin sprak hij onder meer over de missionarissen van barmhartigheid die de paus wil aanstellen voor het jubeljaar. Het gaat om achthonderd priesters uit de hele wereld die op Aswoensdag van de paus speciale biechtbevoegdheden ontvangen om zonden te kunnen vergeven waarvan normaliter alleen de Heilige Stoel kan ontslaan. Al eerder heeft de paus laten weten dat álle priesters met biechtbevoegdheid komend jaar abortus kunnen vergeven.
Tot de zonden waar normaal alleen de Heilige Stoel van kan ontslaan behoren die misdrijven die een automatische excommunicatie oproepen. Een daarvan is het gebruik van fysiek geweld tegen de paus (CIC 1370).
Tijdens de persconferentie breidde aartsbisschop Fisichella, géén kerkjurist, deze bepaling als volgt uit: “Ik zou zeggen dat wij ‘fysiek geweld’ goed moeten verstaan, want soms zijn ook woorden stenen en keien en daarom geloof ik dat deze zonden veel meer voorkomen dan we denken.”
Hij lijkt daarmee te doelen op de groeiende kritiek op het doen en laten van paus Franciscus, met name vanuit meer behoudende kring.
Volgens het kerkelijk recht hebben gelovigen niet alleen het recht, maar ook de plicht zich te laten horen waar geloof en zeden in geding komen. Dat is geen zonde, laat staan een misdrijf. Zelfs kwaadaardig bedoelde kritiek valt niet met ‘fysiek geweld’ tegen de paus gelijk te stellen, hebben kerkjuristen al laten weten, dus dat van die excommunicatie is gewoon onzin.
Deze uitglijer van Fisichella roept een eerdere in herinnering, toen hij in 2010 zonder kennis van zaken onhandige uitspraken deed in een abortuskwestie. Hij toonde begrip voor een ‘therapeutische’ (naar later bleek afgedwongen) abortus en kapittelde zonder enige last of ruggenspraak publiekelijk de lokale bisschop die alles had gedaan om het verkrachtingsslachtoffer te helpen.
Daarmee was zijn positie als Voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Leven onder druk van de pro-life-beweging feitelijk bekeken, en werd er een nieuw plekje voor hem gecreëerd. Het is dezelfde hoek van waaruit nu kritische geluiden worden gehoord over het beleid van paus Franciscus.
De uitspraak van Fisichella doet denken aan het interview dat KN anderhalf jaar geleden had met de internationaal vermaarde vaticanist John Allen. Naast al zijn enthousiasme over paus Franciscus stelde die nuchter: “We kunnen doen alsof alles geweldig is, maar dat zou de slechtste dienst zijn die we deze paus kunnen bewijzen.”