fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Egypte: levenslang voor brandstichters kerk

KN Redactie 4 mei 2015
image

Twee minderjarige verdachten kregen ieder tien jaar vanwege hun aandeel, meldt AsiaNews.

Eerste veroordeling
Volgens de woordvoerder van de katholieke Kerk in Egypte, priester Rafic Greiche, "is dit de eerste keer dat iemand wordt veroordeeld" vanwege de verwoesting van een christelijk gebouw. Het is een teken dat "christenen geen tweederangs burgers meer zijn" in een land waarvan de bevolking voor negentig procent uit moslims bestaat.
De aan Maria toegewijde kerk staat in Kerdasa, een voorstad van Cairo, niet ver van de piramides. Zij werd in de nacht van 14 op 15 augustus 2013 in brand gestoken tijdens de onlusten rond de afzetting van president Mohammed Morsi.

Geweldsuitbarsting
Het geweld in Kerdasa en de rest van Egypte brak uit nadat de Moslim Broederschap waartoe Morsi behoorde op 14 augustus bijeenkomsten had gehouden op het Nahdaplein en Rabaa El Adaweya.
Ongeveer 60 kerken, christelijke instellingen, woningen en winkels werden aangevallen. 13 politieagenten werden gedood, samen met tientallen islamisten.

Zwaarder aangerekend
Rechter Mohammed Nagi Shehata, die de uitspraak heeft gedaan, veroordeelde afgelopen februari 183 islamisten voor het vermoorden van 13 politieagenten in Kerdasa.
"Dit is de eerste keer dat een gevangenisstraf is opgelegd voor het in brand steken van een kerk", aldus Greiche. "Bij andere gelegenheden waarbij mensen werden veroordeeld voor brandstichting in een kerk was er ook sprake van andere misdaden. Deze keer werd de straf uitsluitend opgelegd vanwege het in brand steken van een kerk."

Niet meer tweederangs
Volgens de priester "is dit een belangrijke uitspraak, omdat het laat zien dat christenen geen tweederangs burgers meer zijn, en kerken geen tweede klas gebouwen, maar de waardigheid hebben zoals alle andere heilige gebouwen, dat de Kerk gerespecteerd dient te worden als elke andere instelling."

Onafhankelijk
"Het is ook een teken van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, dat de rechters zich vrij voelen tegenover de publieke opinie en dat ze niet worden gepolitiseerd", stelt Greiche.
De Egyptische media daarentegen hebben het vonnis onderbelicht en afgedaan als lokaal nieuws. TV talkshows hebben de uitspraak verzwegen.
Volgens Greiche omdat de media zich concentreren op president Sisi's bezoek aan Cyprus en Spanje. "Een andere reden is dat mensen het vreselijke geweld en die dagen van terreur willen vergeten."