fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Er zijn geen gematigde rebellen’

KN Redactie 5 oktober 2015
image

Dat zegt de Syrische aartsbisschop Jacques Behnan Hindo in een interview met de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Openlijke bevestiging

Hij reageert daarin op de protesten van de Amerikaanse senator John McCain tegen de Russische bombardementen op door de CIA getrainde en bewapende Syrische rebellen. “Dat is er een openlijke bevestiging van dat ook de CIA achter de oorlog tegen Assad zit”, aldus de aartsbisschop van het Syrisch-katholieke aartsdiocees Hassaké-Nisibi.
McCain is boos omdat Russische gevechtsvliegtuigen geen stellingen van IS zouden hebben gebombardeerd, zoals het Kremlin beweert, maar die van andere rebellengroeperingen.

Bondgenoot Al Qaida

Hindo noemt het “zeer verontrustend dat een supermacht sinds 11 september protesteert omdat de Russen milities van Al Qaida in Syrië treffen. Wat betekent dat? Is Al Qaida nu ineens een bondgenoot van Amerika omdat zij in Syrië anders heet? Minachten ze werkelijk zo onze intelligentie en ons geheugen?”

Syriërs beslissen

“De Syriërs maken zelf wel uit of en wanneer Assad moet vertrekken, en niet Daesh (IS) of het Westen. En het staat vast dat als Assad nu vertrekt, Syrië een tweede Libië wordt”, aldus mgr. Hindo.
Eerder hekelde hij de rebellen om hun afpersingspraktijken bij het doorlaten van voertuigen met voedsel en andere hulpgoederen.

Uitgehongerd

Om zijn verontwaardiging over het Russische optreden kracht bij te zetten wees hij op het lot van de door Daesh belegerde stad Deir al Zor. “Er is daar al heel lang geen eten meer. De bevolking sterft letterlijk van de honger. Wij moeten onmiddellijk iets doen voor het te laat is.” In Deir al Zor leefden voor het conflict 133.000 mensen.