fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Eritrese katholieke jongeren in Nederland verenigen zich

KN Redactie 31 juli 2015
image

Zij deden dit afgelopen weekend tijdens een retraite in het heiligdom Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood in het Noord-Hollandse Heiloo. De vereniging kreeg de naam ‘Goddelijke Redding’ mee.

‘Eritrese katholieke jongeren een thuisgevoel geven’

Aan de retraite namen zo’n vijftig jongeren deel. Het doel was “om de net in Nederland aangekomen Eritrese katholieke jongeren een thuisgevoel te geven door hen bijeen te laten komen en hen over hun geloof en leven met elkaar te laten communiceren”, laat een van hen, Sium Musie, Katholiek Nieuwsblad weten.

‘Traumatische reis achter de rug’

“Deze jongeren hebben een lange en gevaarlijke reis gehad om naar Europa te komen. Aangezien ze deze traumatische reis achter de rug hebben, is het voor hen geestelijk en spiritueel belangrijk dat zij over hun geloof kunnen praten en het kunnen belijden in dezelfde liturgie als in ons land van herkomst, Eritrea.”

Liturgie in het Ge’ez

Tijdens de retraite hield een priester een aantal lezingen en werd de liturgie volgens de Alexandrijnse liturgie gevierd in het Ge’ez, de kerktaal van de Eritrees-katholieke Kerk. Op de eerste avond werd bovendien twee uur lang biecht gehoord.

‘Zware schendingen van de godsdienstvrijheid’

Eritrea heeft een autoritair regime. Uit de ranglijsten over religieuze vervolging van zowel Kerk in Nood als Open Doors blijkt dat onder anderen christenen het er zwaar te verduren hebben. De Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid adviseerde het State Department vorig jaar om Eritrea aan te merken als een van de vijftien “landen van bijzondere zorg” (CPC’s)“landen van bijzondere zorg” (CPC’s) vanwege de “bijzonder zware schendingen van de godsdienstvrijheid” die er “getolereerd of gepleegd” worden.