fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Europees Parlement veroordeelt christenvervolging

KN Redactie 30 april 2015
image

Donderdag werd een resolutie aangenomen met de ‘De vervolging van christenen over de hele wereld naar aanleiding van de moord op studenten in Kenia door de islamitische terreurgroep Al-Shabaab’.
De resolutie werd aangenomen met 578 stemmen voor, 31 stemmen tegen en 34 onthoudingen. Zij veroordeelt de aanvallen tegen christenen en leden van andere religieuze groepen en dringt er bij de EU op aan Kenia te ondersteunen in de strijd tegen de extremisten.

Christenen niet noemen
De socialistische fractie noemde na afloop van de stemming “de voortdurende golf van geweld” een “misdaad tegen de menselijkheid”. Samen met De Groenen hadden de socialisten zich voorafgaand aan het debat uitgesproken tegen het uitdrukkelijk noemen van christenen in de titel van de resolutie.

Teken van solidariteit
Maandag sprak een meerderheid van de parlementsleden zich uit voor het noemen van ‘christenen’ en ‘islamitische terreurgroep’ in de titel. De voorzitter van de conservatieve EVP-fractie, Manfred Weber, noemde die vermelding daarbij een teken van solidariteit met de vervolgde christenen. Uiteindelijk maakt de titel van de resolutie ook duidelijk dat wereldwijd veel christenen worden vervolgd en onder druk staan. De resolutie zal aan de Europese Commissie en de EU-Raad worden voorgelegd.

Aanslag
Begin april pleegde Al-Shabaab een terroristische aanval op de universiteit van Garissa. Bij die aanslag, de zwaarste sinds jaren in Kenia, verloren ten minste 170 mensen het leven; ongeveer 80 raakten gewond. Volgens getuigen kozen de aanvallers gericht christelijke studenten als slachtoffer.