<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Evolutiedebat in een grote mensenland

KN Redactie 14 oktober 2015
image

Bill O’Reilly voert het gesprek met de zwarte republikeinse presidentskandidaat Ben Carson. Die wordt er door zijn (linkse) tegenstanders van beschuldigd dat hij ‘creationist’ is. Afgezien van het feit of dat zo erg zou zijn, het is simpelweg de darwinistische standaardstrategie om andere meningen af te serveren.

Neerbuigend cliché

Waarom hebben seculiere progressieven zo’n hekel aan Carson, vraagt O’Reilly. “Wel ik denk dat het een feit is dat ik simpelweg niet opzij ga voor hun nonsens”, legt Carson uit. “Hoe durft iemand als ik zomaar zelf na te denken?” Volgens Carson kunnen linkse mensen het niet verdragen als zwarte mensen uit het neerbuigende cliché stappen, dat zij er voor zwarten op na houden. Een conservatieve intelligente, geïnformeerde en hoogopgeleide zwarte, die zijn woordje kan doen, brengt hen in verwarring.

Schepper

Het gaat dan nog niet specifiek over darwinisme. Dat komt op 3.30 als O’Reilly vraagt: bent u een creationist? Gelooft u in Adam en Eva? Carson antwoordt dat hij “zeker gelooft dat God onze schepper is” en hij verwijst naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring die stelt dat de mensen onvervreemdbare rechten hebben gekregen van hun “schepper”.

Niet voorschrijven

Ja, maar dat zou ook Intelligent Design kunnen zijn, zegt O’Reilly dan (terecht, Thomas Jefferson hield er een dergelijk inzicht op na). “En Intelligent Design leidt tot evolutie.” (!) Maar er zijn ook fundamentalisten, vervolgt O’Reilly, die Genesis volstrekt naar de letter nemen. Wat vindt u daarvan? Carson antwoordt niet te geloven in een jonge aarde, maar ook niet te weten hoe oud de aarde dan wel is. Het punt waar het om gaat, aldus Carson, is dat God het gedaan heeft, op de manier die hij goed achtte. Welke dat is kunnen we niet voorschrijven. “Waarom proberen mensen zich altijd op één hoogte met God te stellen?”