<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Ex-jongensprostituee wil verhoor van Teeven, Opstelten en Demmink

KN Redactie 15 september 2015
image

Reden zijn de aantijgingen van seksueel misbruik van jonge jongens door de voormalige secretaris-generaal van Justitie.

Achterbank dienstauto

Dat meldt De Telegraaf. Van Well werkte in de jaren tachtig in jongensbordelen in Amsterdam. Hij belandde naar eigen zeggen als 15-jarige prostituee in 1988 twee maal op de achterbank van de dienstauto van ene ‘Joris’, die hij jaren later in een artikel in Panorama als topambtenaar Joris Demmink herkende.

Netwerk

Maandag diende het zogeheten verzoek tot voorlopig getuigengehoor in de rechtbank Amsterdam. Advocaat Martin de Witte wil bewijzen dat in de jaren tachtig rondom het Centraal Station in Amsterdam jonge jongens werden geronseld om in bordelen te prostitueren. “De overheid was op de hoogte van dit netwerk waar honderden jongensprostituees in werkten”, zegt hij in De Telegraaf, “maar heeft nagelaten in te grijpen.”

Niet in beeld?

Volgens De Witte is het Rolodex-onderzoek van hogerhand stukgemaakt. Hij wijst erop dat Fred Teeven als officier van Justitie zes verdachten in het vizier had: twee agenten en vier openbare aanklagers. Opstelten heeft steeds beweerd dat Joris Demmink bij het onderzoek niet in beeld was, maar dit wordt door sommige betrokkenen tegengesproken.

Breed strafrechtelijk onderzoek

Van Well wil een schadevergoeding van de Nederlandse Staat, omdat uit het Rolodex-onderzoek volgt dat het kindermisbruik bij de autoriteiten bekend was. Van Well voelt zich nu pas genoeg hersteld van zijn verleden om het juridische traject te lopen dat voor een schadevergoeding nodig is. Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers ziet het nut van een verhoor van Teeven, Opstelten en Demmink niet in. Hij wil het brede strafrechtelijk onderzoek afwachten waar het OM me bezig is. De rechtbank Amsterdam doet op 26 oktober uitspraak. (KN/De Telegraaf)