fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Exodus: Gods and Kings

KN Redactie 9 januari 2015
image

Jammer is dat regisseur Ridley Scott (o.a. Gladiator) de in de Bijbel beschreven dialogen tussen Mozes en Farao niet heeft uitgewerkt, net zo min als de karakters. Helaas blijft de film daardoor wat aan de oppervlakte, terwijl het bijbelboek Exodus toch werkelijk genoeg tekst en inspiratie biedt om juist daar wat mee te doen. Het spektakel maakt gelukkig een hoop goed en de lange zit verveelt niet. Hoewel de afloop van de film zich laat raden, blijft het verloop ervan spannend en is de uittocht uit Egypte tot het laatste moment boeiend.

Exodus: Gods and Kings liet uw recensent wel nadenken over hoe Mozes zijn jonge jaren heeft doorgebracht. Scott zet Mozes, gespeeld door Christian Bale, vooral neer als een strijder met het zwaard. Op zich niet zo gek; Mozes groeide op aan het Egyptische hof waar zwaardvechten waarschijnlijk tot de vaste vakken behoorde. Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat Mozes, zoals in deze film, ten strijde trok en vijanden aan zijn zwaard reeg.

Wanneer Mozes, nadat hij Egyptische soldaten heeft vermoord, het land wordt uitgezet, begint de film pas echt. Hij is niet alleen tot de ontdekking gekomen dat hij tot een ander volk behoort, maar accepteert dat dan ook. De worsteling zet zich voort in de opdracht die hij van God krijgt, opmerkelijk genoeg gespeeld door een elfjarig jochie. Omstanders zien Mozes tegen een steen praten, omdat God alleen voor hem zichtbaar is, waardoor onterecht de indruk ontstaat dat hij wellicht niet helemaal goed bij zijn hoofd is.

Geleidelijk aan raakt Mozes overtuigd van de bedoelingen van God om zijn volk na vierhonderd jaar uit de slavernij te redden. Dat Hij daarbij helse plagen over Egypte wil laten gaan, vindt Mozes soms moeilijk te verteren. Met name de negende, waarbij alle eerstgeborenen van Egypte het leven laten, is een indringende scène.

Wie een nauwkeurige weergave van het bijbelboek Exodus verwacht, komt bedrogen uit. Wie een typische spectaculaire Ridley Scott film wil zien, kan zich prima vermaken.

Film: Exodus: Gods and Kings. Actie/Avontuur/Drama. Regie: Ridley Scott, met o.a. Christian Bale en Maria Valverde.

KN Kijkwijzer:
14 jaar, geweld, angst.