fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

FARC stuurt paus een boodschap na angelusgebed

KN Redactie 23 september 2015
image

Tijdens zijn bezoek aan Cuba zei Franciscus zondag bij het angelusgebed dat hij enkele woorden wilde wijden “aan het geliefde land Colombia”. De paus riep het land op zich “met alle inspanningen” in te zetten voor “een definitieve verzoening”. Colombia, zei Franciscus kan zich “niet nog een mislukking veroorloven op dit pad van vrede en verzoening”.

Broeder van de armen

FARC heeft met instemming gereageerd op de woorden van de paus en brengt in een boodschap “de groet over van duizenden strijders en strijdsters aan de paus, de broeder van de armen, de missionaris van vrede en harmonie, aan de bruggenbouwer die houdt van de schepping en er voor zorgt”.

Verzoening

In de boodschap aan de paus onderstreept FARC hun “geloof” dat Colombia spoedig kan komen “tot verzoening”. Ook herhaalt de guerillabeweging de woorden van de paus dat het vredesproces nu niet opnieuw mag vastlopen. De vredesonderhandelingen tussen FARC en de Colombiaanse regering lopen al meer dan twee jaar en vinden voornamelijk plaats in Cuba.

Dag van berouw

De guerillabeweging vraagt de paus dat hij “doorgaat met het verspreiden van het goede nieuws van de vrede in Colombia en bijdraagt aan de voltooiing van een nationale dag van berouw opdat alle actoren in het conflict, zij die vechten en niet vechten, hun verantwoordelijkheid erkennen”.

Ontmoeting paus

FARC had voorafgaand aan het pausbezoek een officieel verzoek ingediend om de paus te ontmoeten in Cuba. Ook vroeg de guerillabeweging om een grotere rol van het Vaticaan in het vredesproces. Het Vaticaan wilde echter niet ingaan op het verzoek. De paus heeft zijn bezoek aan Cuba inmiddels afgesloten en is doorgereisd naar de Verenigde Staten. Daar blijft hij tot en met zondag.