fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Fel verzet tegen versoepeling blasfemiewetten Pakistan

KN Redactie 17 juni 2015
image

Afgelopen zaterdag vond in Lahore een “emotioneel geladen” seminar “ter verdediging van de waardigheid van de Profeet” plaats. Daarbij maakte tien moslimgeleerden, zogeheten ulema’s, bezwaar tegen een wetsontwerp dat de beruchte blasfemiewetten beoogt te versoepelen.

Asia Bibi
Op grond van die wetten zijn inmiddels veertien mensen officieel ter dood gebracht door ophanging en hebben er negentien levenslang gekregen. Tientallen anderen, onder wie de christin Asia Bibi, zijn ter dood veroordeeld. Bibi, wier gezondheid recentelijk ernstig achteruit is gegaan, is in afwachting van haar hoger beroep bij het Hooggerechtshof.

Moordpartijen
De blasfemiewetten hebben echter talloze keren geleid tot lynchpartijen, moorden op vrijgesproken verdachten en het plunderen en in brand steken van woningen van christenen en andere niet-moslims. Mensenrechtenorganisaties wijzen er al jaren op dat de beruchte wet 295c wordt aangegrepen tot moordpartijen.

Moordenaar geprezen
Tijdens de bijeenkomst werd onder luide instemming gepleit voor de vrijlating van Mumtaz Qadri, de lijfwacht die in 2011 de voormalige gouverneur van Punjab, Salman Taseer, vermoordde vanwege diens streven de wet te versoepelen.
Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst was oud-rechter Mian Nazir Akhtar, advocaat van Mumtaz Qadri. Deze vermoordde zijn chef omdat hij de blasfemiewetten in een televisieshow de “zwarte wet” had genoemd.

Bedreigd
Taseer, zelf moslim, was zeer populair onder de kleine christelijke minderheid in Pakistan vanwege zijn pogingen Asia Bibi vrij te krijgen.
De rechter die Mumtaz Qadri ter dood veroordeelde is met zijn gezin uitgeweken naar Saoedi-Arabië vanwege de doodsbedreigingen door radicale moslims.

‘Terecht naar de hel’
Qadri’s advocaat kreeg een staande ovatie toen hij zei dat de moord zijn cliënt “onsterfelijk” heeft gemaakt. “Taseers autoriteit kon hem niet redden. Hij had zichzelf verlaagd en zijn eed geschonden voor een vrouw die door een rechtbank schuldig was bevonden en veroordeeld.” Door afschaffing van de blasfemiewetten na te streven “volgde hij meer dan drie jaar een Westerse agenda en is uiteindelijk terecht naar de hel gestuurd”, aldus Mian Nazir Akhtar.

‘Geen proces nodig’
“De nieuwe wet verwerpt alle uitspraken van de heilige Profeet. Als het gaat over de heiligheid van de profeet wordt het anders met menselijke wetten. Zij die hem beledigen hebben geen rechten, evenmin om te leven. Processen of hoorzittingen zijn niet nodig”, aldus de vroegere rechter.

Dreigementen
Andere sprekers waarschuwden regeringsfunctionarissen de wetten ongemoeid te laten. Citaten uit de Koran voor de doodstraf citerend dreigden zij met protestacties en fatwa’s tegen de voorstanders van de wetswijziging.
Onder het uitroepen van ‘Allah is groot’ werd aangekondigd dat “jongeren geofferd zullen worden en Qadri gered”.

Nergens zo streng
Saeeda Deep, van het Instituut voor Vrede en Seculier Onderzoek, is een van de initiatiefnemers achter het voorstel tot wijziging. Volgens haar wordt dat geluid onderdrukt. “Zelfs Saoedi-Arabië volgt niet zo’n strikte toepassing van de wet.”
Als het wetsontwerp wordt goedgekeurd door het ministerie van justitie, moet het eerst nog door een commissie worden gewogen voor het aan het parlement wordt voorgelegd.