fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Katholieke Jeb Bush: Poetin is een ‘bullebak’

KN Redactie 10 juni 2015
image

Dat stelt volgens Reuters Jeb Bush, de katholieke ex-gouverneur van Florida die naar alle waarschijnlijkheid komende week bekend maakt een gooi te doen naar de republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

George sr. en George jr.
De zoon en broer van oud-presidenten George sr. en George jr. is op een vijfdaagse rondreis in Europa om zijn geloofsbrieven op het vlak van buitenlands beleid te bewijzen. Verwacht wordt dat hij daarna bekend maakt mee te doen aan de republikeinse voorverkiezingen.

‘Een bullebak’
“Uiteindelijk moet je denk ik, om met Poetin om te gaan, handelen vanuit kracht – hij is een bullebak en (…) je activeert slecht gedrag wanneer je met zo’n vent genuanceerd bent”, zei Bush vandaag in Berlijn, overigens op dezelfde dag dat Vladimir Poetin in Rome paus Franciscus bezoekt. “Gewoon duidelijk zijn – ik spreek niet over strijdlustig zijn – maar zeggen ‘hier zijn de consequenties van je daden’, dat zou het soort slechte uitkomsten die we niet willen zien, verhinderen.”

NAVO-verplichtingen
Poetins agressie kan volgens Bush mede gestopt worden door aan te geven welke verdere sancties Rusland tegemoet zou kunnen zien, en door Polen en de Baltische staten ervan te verzekeren dat de VS zijn NAVO-verplichtingen zouden nakomen, waaronder een aanval op één lidstaat wordt gezien als een aanval op de hele NAVO.

‘Resoluut zijn’
“Als hij denkt dat wij resoluut zijn, dan is dat denk ik de grootste mogelijkheid om enige soort verdere agressie te beperken”, aldus Bush, die na Berlijn nog Polen en Estland bezoekt. Militaire oefeningen in Polen en de Baltische staten moeten “robuuster” zijn, stelde hij. Tegelijkertijd is het volgens Bush essentieel dat de VS Moskou niet zodanig isoleren, dat het in de armen van China eindigt.

Tweede katholieke president na Kennedy?
De van huis uit episcopaalse Jeb Bush werd in 1995 opgenomen in de katholieke Kerk. Zou hij volgend jaar tot president worden gekozen, dan is hij de derde Bush en na John F. Kennedy de tweede katholiek in het Witte Huis. De katholieken Rick Santorum en Marco Rubio hebben hun deelname aan de voorverkiezingen al wel bevestigd.

Lees hier meer over Jeb Bush, zijn overstap naar de katholieke Kerk en zijn waarschijnlijke gooi naar de republikeinse nominatie voor het presidentschap.