fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Ant-Man

KN Redactie 3 september 2015
image

Ant-man is anders 

Toch is Ant-Man anders. Na de gigantische groene Hulk en een ijzeren man is het dit keer de relatief onschuldige en uiterst zachtaardige kruimeldief Scott die tot miniatuurheld transformeert. Na het zoveelste verblijf in de gevangenis wil hij definitief op het rechte pad komen om een goede vader te kunnen zijn voor zijn dochtertje Cassie. Maar zelfs als ijsjesverkoper wordt hij ontslagen en van zijn ex-vrouw mag hij Cassie pas zien wanneer hij een stabiel inkomen heeft.

Nog één inbraak

Dit doet Scott besluiten nog één inbraak te plegen, samen met een wonderlijk clubje voormalig medegevangenen. Hij kraakt de kluis van multimiljonair en uitvinder Hank Pym, maar vindt daarin tot zijn teleurstelling slechts een futuristisch motorpak. Pym blijkt de uitvinder van de Pym Particles te zijn; zogenaamde krimpelementen. De drager van het wonderlijke pak kan zichzelf in een fractie van een seconde doen krimpen tot het formaat van een mier. Een Ant-Man dus, een mierenman met superkrachten. Pym ziet in Scott de perfecte Ant-Man, die ervoor moet zorgen dat het magische pak niet in verkeerde handen valt en die – zoals het een beetje superheld betaamt – de wereld van de ondergang moet redden.

Creatieve vondsten die Ant-Man leuk maken

Tot zover het bekende superheldenfilmpatroon. Het zijn de creatieve vondsten die Ant-Man leuk maken. Scott moet voorafgaand aan zijn heldendaden in training als Ant-Man. Hij moet leren om door een sleutelgat te vliegen, overeind blijven op de rug van een turbomier en een confrontatie met een muis XXL overleven. “Dit is je kans om daadwerkelijk de superheld te worden die je in de ogen van je dochter al bent”, zo prikkelt Pym hem.

Ravage op het speelkleed

De slotscène – met Thomas de Trein in een hoofdrol – laat nu eens niet een wereld in puin achter, maar een behoorlijke ravage op het speelkleed van Cassie. Een superheld hoeft niet per se groot en angstaanjagend te zijn, zo toont Ant-Man en dat maakt de film naast alle geijkte patronen charmant.

Film: Ant-Man (2015), Verenigde Staten, 117 min. Regie: Peyton Reed, met o.a. Paul Rudd en Michael Douglas.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / geweld / angst