fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bears

KN Redactie 21 mei 2015
image

Disney heeft met onder meer Winnie the Pooh en Baloo uit Jungle Book een rijk geanimeerd berenverleden, maar voor alle duidelijkheid, in Bears gaat het om échte beren, hoewel (ogenschijnlijk) ook wel knuffelbare exemplaren. De documentaire begint in het berenhol van moeder Sky, die net twee jonge welpjes heeft gebaard. Scout en Amber, zo noemen de filmmakers de twee aandoenlijke hoopjes vacht op pootjes. Ze nemen je als kijker mee in het avontuurlijke eerste levensjaar van het jonge berengezin. Opmerkelijk: papabeer lijkt niet te bestaan, hij komt in heel de film niet voor.

De beren leven op een natuurvlakte van twintigduizend vierkante kilometer in desolaat Alaska. “De helft van alle welpjes overleeft het eerste jaar niet”, aldus voice-over Thomas Acda. Het is duidelijk: hoe jong zo ook zijn, voor Scout en Amber breekt direct een spannende tijd aan, waarin ze volledig afhankelijk zijn van hun moeder. Er liggen allerlei gevaren op de loer. Dikke pakken sneeuw die door de zon in beweging komen en lawines veroorzaken, megabeer Magnus van ruim vijfhonderd kilo, die de baas wil blijven in zijn domein, het gebrek aan voedsel, onderkoeling en gemene wolven die dichtbij komen.

Het is een aandoenlijk gezicht om mama Sky haar grut te zien aansporen om door te lopen. Wanneer het te langzaam gaat neemt ze dochterlief maar op de rug, terwijl de stoere Scout wat meer zijn eigen koers kiest. Na een barre tocht is de beloning groot. De familie bereikt de kust en kan zich heerlijk uitleven op het strand. Wanneer even later de berensnoepwinkel wordt gevonden in de vorm van een grote plas, overvol met zalm, is het geluk compleet. Dit moet ook, want een lange winter wacht alweer.

DisneyNature weet in Bears de balans te vinden tussen het personifiëren van de berenfamilie, wat voor betrokkenheid zorgt bij vooral de jonge kijkers, en het vertellen van een educatief verhaal. Dit maakt de documentaire tot een prima keuze op een druilerige middag tijdens deze meivakantie.

Film: Bears (2014), Verenigde Staten, 78 min. Regie: Alastair Fothergill en Keith Scholey, met o.a. moederbeer Sky en haar welpjes Scout en Amber.

KN Kijkwijzer
Alle leeftijden