fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Big Hero 6

KN Redactie 25 maart 2015
image

Disney, na met name Frozen weer helemaal terug aan de top van de animatieladder, kocht in 2009 het bedrijf Marvel Entertainment, uitgever van vele stripverhalen als De Wrekers, De Hulk, Thor, X-Men, Iron Man en Spider-Man. In de enorme archieven van Marvel ging Disney ook op zoek naar minder bekende verhalen. 

Big Hero 6 is de eerste Disney-animatie van een Marvel stripboek. Het vertelt het verhaal van de superslimme, 14-jarige jongen Hiro. Hij heeft zijn middelbare school al afgerond, blinkt vooral uit in robottechnologie en houdt zich bezig met robotgevechten, waarbij hij zijn kleine, zelfgeknutselde robot de arena in brengt. Dit tot ergernis van zijn eveneens uiterst slimme broer Tadashi.

Om Hiro enthousiast te maken, neemt Tadashi hem mee naar het ‘nerdenlab’ waar hij werkt. Hiro wordt voorgesteld aan het geesteskind van Tadashi, robot Baymax, een enorme witte opblaasrobot die nog het meest lijkt op een Michelinmannetje (‘of een marshmallow’, aldus Hiro) en geprogrammeerd is om te verzorgen en te verplegen. De broers zijn beiden razend enthousiast en bouwen zichtbaar op elkaar, temeer omdat hun ouders niet meer leven.

Groot is de ontzetting dan ook wanneer Tadashi onder verdachte omstandigheden om het leven komt bij een brand in zijn laboratorium. Hier lijkt slechterik Yokai mee van doen te hebben, die het gemunt heeft op de micro-bots, piepkleine robots, uitgevonden door Hiro. Om de slechteriken aan te kunnen moet Hiro de zachte Baymax herprogrammeren tot superheld, wat niet meevalt. De witte goedzak wordt al afgeleid door een voorbijvliegend vlindertje. In hun avonturen wordende twee geholpen door Gogo, Wasabi, Honey Lemon en Fred, de voormalige collega’s van Tasdashi. Gezamenlijk vormen zij ‘de grote heldhaftige 6’.

Bijzonder aan het verder traditionele superheldenverhaal van Big Hero 6 is de animatiestijl van de film, die in vormgeving Japanse en westerse cultuur combineert. Het verhaal speelt zich af in San Fransokyo, een moderne Amerikaans/Japanse hybride stad, compleet met roze kersenbloesem. Big Hero 6 ziet er prachtig uit, is eigentijds en benadrukt het belang van zorgzaamheid en vriendschap in deze snelle, moderne tijd.

Film: Big Hero 6 (2014), Verenigde Staten, 102 min. Regie: Don Hall en Chris Williams, met stemmen van o.a. Ryan Potter en Scott Adsit (originele versie) of Faas Wijn en Barnier Geerling (Nederlandse versie).

Kijkwijzer
Vanaf 6 jaar / angst