fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Infinitely Polar Bear

KN Redactie 22 juli 2015
image

Bipolaire stoornis

Het is niet zomaar een verhaal voor debuterend regisseuse Maya Forbes. Ze vertelt het autobiografische verhaal van haar eigen jeugd. Ook zij werd opgevoed door een vader met een bipolaire stoornis (door de kinderen in de film uitgesproken als polar bear, vandaar de titel). Wellicht mede daardoor weet ze de precaire balans tussen komische en schrijnende situaties aardig te behouden.

Lithium

Vader Cam is van goede wil, maar vergeet regelmatig zijn lithium te slikken. Dan dringt hij de buurvrouw ongewenst zijn hulp op (“Zal ik uien voor je snijden? Moeten er anders nog zware meubels worden verplaatst?”), koopt hij een auto zonder bodemplaat en plakt hij het hele huis vol briefjes met daarop ‘Afblijven, wordt aan gewerkt’. Zijn opvallend wereldwijze dochters schreeuwen het met regelmaat uit: “Dit was zo gênant!” Eigenlijk voeden ze pa net zoveel op als hij zijn dochters. Moeder komt tussen de colleges en tentamens door zo vaak als mogelijk langs om polshoogte te nemen en twijfelt voortdurend. Niet over alles overigens. Wanneer haar dochters haar vragen of ze er spijt van heeft met papa getrouwd te zijn, klinkt een luid en duidelijk “nee”.

Liefde voor zijn gezin

Tussen het te veel drinken en te hard schreeuwen door weet pa zo nu en dan wel degelijk het goede te doen. “Ga om mij geen vriendschappen uit de weg”, houdt hij zijn dochters voor en hij nodigt de buurkinderen uit in hun rommelige huis. Hij stikt met gevaar voor eigen leven zelfs een flamingojurk voor zijn dochter in elkaar. Zijn liefde voor zijn gezin is voelbaar.

Kleine dingen

Zo nu en dan vallen de scènes wat in herhaling en ook is er soms een belerend vingertje, maar Forbes slaat daarin net niet door. Koester de warmte van het samenzijn en van de kleine dingen, zo lijkt haar boodschap. Niet in een groots epos, maar in een charmante, enigszins excentrieke en bovenal tedere filmhuisfilm. Mooi!

Film: Infinitely Polar Bear (2014), Verenigde Staten, 90 min. Regie: Maya Forbes, met o.a. Mark Ruffalo en Zoe Salanda.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / angst / geweld / grof taalgebruik