fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

La famille Bélier

KN Redactie 21 mei 2015
image

Binnen het boerengezin Bélier vormt puberdochter Paula een belangrijke schakel. Zij is de enige die kan horen. Haar ouders en haar broertje zijn doof. Dit zorgt ervoor dat ze een druk leven heeft. In de schoolbus telefoneert ze voortdurend om het bedrijf in goede banen te leiden, op de markt (waar de familie kaas verkoopt) moet ze tolken en ook wordt ze regelmatig opgetrommeld om naast de televisie te gaan staan en te vertalen. Bijdehante Paula doet het allemaal bewonderenswaardig liefdevol. Ze lijkt vrede te hebben met haar dienstbare bestaan, totdat een muziekleraar op school haar attendeert op haar zangtalent. Ze geniet van het zingen en wil naar Parijs om verder te studeren. Maar kan ze dit wel doen? Kiest ze voor zichzelf of voor haar familie?

Op zich is dit geen bijzonder origineel uitgangspunt voor een film. Daarbij is La famille Bélier af en toe wat rommelig en is de humor veelal vermakelijk maar soms tenenkrommend plat en voor de hand liggend. Het zij het de makers allemaal vergeven, want bovenal is de film oprecht en bij vlagen zeer ontroerend. Het merendeel van de familie is dan wel doof, maar in huize Bélier gaat het er alles behalve rustig aan toe. De gezinsleden gebruiken alle beschikbare expressiemogelijkheden om hun gevoel tot uiting te brengen. Hun onmacht ondermeer, wanneer Paula haar passie zingen ontdekt, maar haar familie niet kan begrijpen waar ze zo in opgaat en waarom de zaal zo geraakt is. Prachtig is de scène waarin Paula’s vader zijn hand in de hals van zijn dochter legt, zodat hij de trillingen van haar stem kan voelen wanneer ze voor hem zingt.

Uiteindelijk gaat La famille Bélier niet over een moeilijke keuze, maar over levensvreugde en elkaar de ruimte geven. Familie Bélier is een van de wonderlijkste, maar liefdevolste gezinnen uit de recente filmgeschiedenis. Kleine waarschuwing: het droog houden tijdens de slotscène is nagenoeg onmogelijk. Zakdoeken mee!

Film: La famille Bélier (2014), Frankrijk, 106 min. Regie: Eric Lartigau, met o.a. Louane Emera, Karin Viard, François Damiens en Eric Elmosnino.

KN Kijkwijzer
Vanaf 9 jaar / grof taalgebruik /geweld