fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Les Souvenirs

KN Redactie 17 september 2015
image

De 85-jarige Madeleine is na het overlijden van haar man de weg een beetje kwijt. Ze wordt door haar kinderen ondergebracht in een verzorgingshuis, maar voelt zich daar niet thuis. Ze loopt weg, terug naar de omgeving van haar vroegste jeugd, om weer even iets alleen te doen en zelf te beslissen. Haar zoon Michel is net gestopt met werken en zit naar eigen zeggen in een pensioencrisis, “en dat is vele malen erger dat de pubertijd of een midlifecrisis”. Zijn vrouw wordt gek van hem. Ze vraagt zich af of ze zo nog wel met hem verder wil. “Ik wil vooral daar zijn, waar jij niet bent.” De rustigste van het stel is (klein)zoon Romain. Hij studeert, heeft een bijbaantje, wil graag een vriendin en is gek op zijn oma. Al deze rollen worden stuk voor stuk degelijk, maar weinig opmerkelijk gespeeld.

Dit klinkt wellicht wat saai, maar dat is Les Souvenirs niet. Wat kabbelend wellicht, zoals het echte leven dat ook wel eens is. Vooral de bij-personages geven kleur: een wonderlijke pompbediende die te pas en te onpas met tegeltjeswijsheden strooit, de huisgenoot van Romain die druk is met culinaire experimenten en een VVV-medewerkster met uiterst curieuze adviezen.

Een film die klein van verhaal is en lichtvoetig van toon, kan toch groot zijn in boodschap. Dit geldt nadrukkelijk voor Les Souvenirs. Achter de voor de hand liggende levensles om mooie herinneringen te koesteren, gaan existentiële vragen over dood, eenzaamheid en zingeving schuil. Niet zwaarmoedig of belerend, maar ‘subtiel attenderend’. Les Souvenirs begint en eindigt in gebed, wanneer er op een begraafplaats afscheid wordt genomen van een dierbare. “Geef alles. Alles wat je hebt en alles wat je bent, zoals ook Hij alles gaf, inclusief zichzelf”, aldus de priester. “Liefde is een cadeau dat we doorgeven.” (Hettie van der Ven)

Film: Les Souvenirs (2015), Frankrijk, 92 min. Regie: Jean-Paul Rouve, met o.a. Michel Esnard, Annie Cordy en Mathieu Spinosi.

KN Kijkwijzer
Vanaf 9 jaar / grof taalgebruik