fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Minions

KN Redactie 25 juli 2015
image

Na succesvolle bijrollen in de animatiefilms Despicable Me 1 en 2 was het onvermijdelijk dat ze hun eigen film kregen. En zie daar: een omzet van 115 miljoen dollar tijdens het openingsweekend in de Verenigde Staten, 337 volle filmzalen in Nederland en Minions in pluche en plastic in iedere speelgoedwinkel en supermarkt.

Het is niet verwonderlijk. De Minions, brabbelend in hun onverstaanbare, maar voor iedereen begrijpelijke taaltje, zijn aandoenlijk, onhandig, soms eens kwaad, dan eens verdrietig en net als wij allen op zoek naar een thuis en een doel in het leven. Uiterst herkenbaar dus voor iedereen.

Het begin van Minions maakt duidelijk dat de gele soort al miljoenen jaren bestaat, terug te vinden is op de grottekeningen van Lascaux, achtereenvolgens onder meer de farao van Egypte, graaf Dracula en Napoleon dient en zich daarna terugtrekt in een grot om een eigen leven op te bouwen. Dit bevalt helemaal niet. De Minions raken depressief en willen gehoor geven aan hun hoogste doel in het leven: de allergrootste slechterik dienen.

De stoere Kevin, de extravagante Stuart en de schattige Bob werpen zich vrijwillig op om de wereld in te trekken op zoek naar de meest geschikte kandidaat hiervoor. Via Antarctica en New York belanden ze in het Londen van de jaren zestig. Op een schurkenconventie leren ze Scarlet Overkill kennen, ‘s werelds eerste vrouwelijke superschurk. De Minions mogen haar helpen om de Engelse kroon te veroveren, maar uiteindelijk moeten ze zich tot het uiterste inspannen om alle Minions te redden.

Minions trekt in een werkelijk razend tempo aan je voorbij. Het hoge slapstickgehalte, de eindeloze reeks beeldgrappen en de vele verwijzingen naar films, liedjes en andere zaken zorgen ervoor dat het geen moment storend is dat een wezenlijk verhaal en substantieel plot eigenlijk ontbreken. Opmerkelijk: de bulderende lach van de vele volwassenen in de zaal overstemde nagenoeg het kinderlijke gegiechel.

Minions is een zeer amusante wervelwind voor jong en oud. Niks meer, maar zeker ook niks minder. (Hettie van der Ven)

Film: Minions (2015), Verenigde Staten, 91 min. Regie: Kyle Balda en Pierre Coffin, met stemmen van o.a. Sandra Bullock en Michael Keaton (Isa Hoes en Barry Atsma in de Nederlandse versie).

KN Kijkwijzer
Vanaf 6 jaar / angst / geweld