fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pan

KN Redactie 22 oktober 2015
image

Dat zit ‘m met name in de insteek. Pan is een zogenaamde ‘prequel’: de film vertelt het verhaal van de twaalfjarige weesjongen Peter vóórdat hij goed kan vliegen, Tinkerbell in zijn leven komt en kapitein Haak zijn vijand wordt.

Aan het begin van Pan wordt Peter als baby achtergelaten op de stoep van een weeshuis. Twaalf jaar later is hij uitgegroeid tot een wijs kereltje met bravoure. Ondanks het horrorregime van een karikaturale non weet hij de boel met regelmaat op stelten te zetten. Hij breekt in in de geheime kamer van de non en vindt de brief die Peters’ moeder bij zijn geboorte aan hem schreef.

Dan begint de actie, die overigens ook niet meer zal stoppen. In de slaapzaal van het weeshuis landen bungeejumpende piraten die Peter en andere kinderen meenemen in hun vliegende schepen. Ze worden naar het land van kapitein Blackbeard gebracht, waar ze voor hem in de mijnen moeten werken op zoek naar elfenstof, dat magische krachten heeft.

Samen met zijn nieuwe vriend James Hook weet hij te ontsnappen en ze belanden bij de inboorlingen, de oorspronkelijke bewoners van het magische Neverland. Terwijl Blackbeard hen op de hielen zit, probeert Peter koste wat het kost zijn moeder te vinden.

De grootste kracht van Pan: het ziet er fantastisch uit. Vooral tijdens de scènes in de mijnen en bij de inboorlingen weet je letterlijk niet waar je kijken moet. Er gebeurt welhaast té veel. Hierdoor komt het toch al dunne verhaal wel onder druk te staan. Er is weinig aandacht voor de emotionele ontwikkeling van Peter tijdens zijn zoektocht.

En ach, misschien is dat ook niet nodig. Kinderen (niet de allerkleinsten, daarvoor is het te gewelddadig en te eng) zullen Pan ongetwijfeld een prachtig spektakelstuk vinden.

Film: Pan (2015), Verenigde Staten, 111 min. Regie: Joe Wright, met o.a. Levi Miller, Garret Hedlund en Hugh Hackman.

KN Kijkwijzer
Vanaf 9 jaar / angst / geweld