Tijdens de oorlogsjaren werkte zij aan een grootse, vijfdelige roman over onder meer de liefde tussen een Française en een Duitse officier. Ze kwam niet verder dan het tweede deel, want in 1942 werd Némirovsky afgevoerd naar Auschwitz, waar ze al snel stierf. Pas zestig jaar later ontdekken haar dochters de geschriften, die in 2004 worden uitgegeven met internationaal succes. Némirovsky leeft door dankzij haar verhaal, mooi!
Is de film dan niet de moeite waard? Zeker wel! Suite Française vertelt het verhaal van de charmante Lucile. Haar man – die er voor hun huwelijk een ander op nahield – vecht aan het front en zij woont met haar alles behalve hartelijke of empatische schoonmoeder in het mooiste huis van Bussy, een dorpje op een uur reizen van Parijs. De inwoners zitten samen in de kerk en de pastoor spreekt juist de woorden “Zet alles opzij en leef als één familie onder Gods hoede” wanneer de Duitsers binnen marcheren.
Deze raad blijkt nog niet mee te vallen. Verschillen tussen arm en rijk zorgen voor onderlinge haat en afgunst. De Duitsers kwartieren in, tot ongenoegen van de bewoners. Bij Lucile en haar schoonmoeder trekt de beschaafde officier Bruno von Falk in, die ook nog eens prachtig piano speelt. “Ik moet hem verafschuwen maar hij is een welkome afwisseling in de stilte”, aldus Lucile. Wat volgt is een onmogelijke maar door oprechte liefde gedreven romance, die in dialoog en sfeer soms aan een wat stereotype bouquetreeksverhaal doet denken.
Naar het einde toe lijkt het erop alsof regisseur Saul Dibb het verhaal afraffelt, wellicht omdat zijn bronmateriaal – de roman van Némirovsky – niet verder gaat. Jammer, maar het goede acteerwerk en de prachtige beelden op het platteland en in het dorp maken veel goed. Ook is het prettig dat Suite Française laat zien dat niet alle Duitsers slecht waren en dat ook ogenschijnlijk stoïcijnse schoonmoeders over mildheid en mededogen beschikken.
Lucile zit gevangen tussen trouw aan de liefde en trouw aan haar vaderland. Zij en Bruno slagen erin om verder te kijken dan vijandschap. Een mooie boodschap van Némirovsky, die met het boek en nu de film postuum haar eerbetoon krijgt.
Film: Suite Française (2014), Groot-Brittannië, 107 min. Regie: Saul Dibb, met o.a. Michelle Williams, Matthias Schoenaerts en Kirstin Scott Thomas.
KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / grof taalgebruik / angst / geweld / discriminatie / seks