fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

The Imitation Game

KN Redactie 14 maart 2015
image

Turing was een briljant Brits wiskundige die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in slaagde om ‘Enigma’ te kraken, de ultrageavanceerde code die door de Duitsers werd gebruikt om met elkaar te communiceren over hun aanvallen en strategieën.

Zowaar geen sinecure, want de machine waarmee de code gelezen werd, kende een onvoorstelbaar aantal instellingen (159 met daarachter achttien nullen) en de code werd ook nog eens iedere dag aangepast. Het lukt Turing uiteindelijk om Enigma te kraken door de eerste computer te bouwen, waardoor hij ook wordt gezien als grondlegger van de informatica.

The Imitation Game verbeeldt drie levensfasen van Turing. Zijn jeugd op kostschool, de jaren waarin hij op verzoek van de Britse regering in het diepste geheim aan de code werkt en de voor Turing uiterst zwarte periode na afloop van de oorlog. Zwart omdat hij homoseksueel was, wat begin jaren vijftig van de vorige eeuw nog strafbaar was. De maatregel ertegen is afschuwelijk: chemische castratie door een gevaarlijke hormoonkuur. Uiteindelijk sterft Turing op 41-jarige leeftijd, waarschijnlijk door zelfmoord en zonder erkenning voor zijn werk.

Turing was een complex heerschap. Hij was autistisch (Asperger), eigenzinnig en uiterst eigenwijs. Zijn zonderlinge gedrag komt in The Imitation Game in volle glorie tot uiting, vooral dankzij het briljante spel van Benedict Cumberbatch. Het enige vrouwelijke lid van zijn team ziet het scherp: “De wereld is een betere plek omdat jij niet normaal bent.”

De informatie tijdens de aftiteling raakt diep: “Historici van nu stellen dat het kraken van Enigma ervoor gezorgd heeft dat de oorlog twee jaar eerder eindigde en dus miljoenen levens heeft bespaard. De Britse overheid heeft het werk van Turing ruim vijftig jaar geheim gehouden. In 2013 werd hem postuum gratie verleend door koningin Elizabeth.” Wat een film. Gaat dat zien! (Hettie van der Ven)

Film: The Imitation Game (2014), Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 113 min. Regie: Morten Tyldum, met o.a. Benedict Cumberbatch en Keira Knightley.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / grof taalgebruik / angst / geweld