fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Foetale operatie open ruggetje vergoed

KN Redactie 7 mei 2015
image

Dat antwoordt minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer op vragen van kamerlid Van der Staaij (SGP).

Foetale chirurgie bij spina bifida zoals die in Leuven wordt toegepast zal voorlopig in Nederland niet beschikbaar komen. “Het gaat om zodanig complexe en zeldzame toegepaste ingrepen dat concentratie daarvan over de landsgrenzen heen noodzakelijk is”, aldus de minister van VWS.
Bovendien gaat het om 1 of 2 vrouwen per jaar bij wie zo’n ingreep tijdens de zwangerschap nodig is. Spina bifida komt 4-5 keer voor per 10.000 geboorten.

Begeleiding voorwaarde
Zorgverzekeraars Nederland heeft laten weten dat haar leden in voorkomende gevallen de behandeling in België zullen vergoeden, mits er sprake is van een zorgvuldige begeleiding vanuit een Nederlands Universitair Medisch Centrum (UMC). De acht spina bifida centra in Nederland, verenigd in het PROSPER consortium, hebben een document met uniforme criteria voor begeleiding van ouders opgesteld, waarmee aan die voorwaarde kan worden voldaan.
Volgens de minister is “deze zorgvorm in België op zorgvuldige wijze vanuit Nederland toegankelijk gemaakt voor vrouwen voor wie dit een behandelalternatief kan zijn.”