fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Franciscuseffect’ in Zuid-Korea

KN Redactie 16 april 2015
image

Dat meldt AsiaNews op basis van cijfers van de bisschoppenconferentie van het land. Sinds 2010 liep het aantal doopsels licht terug. In 2014 groeide het aantal doopsels met vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar werd het sacrament 124.748 keer toegediend.

Samenleving beïnvloed
De bisschop van Daejeon, mgr. Lazzaro U Heung-sik, verklaarde tegenover AsiaNews “erg blij” te zijn met de cijfers Hij is ervan overtuigd dat de stijging een gevolg is van paus Franciscus’ pastoraal bezoek aan Korea. Dat heeft niet alleen katholieken beïnvloed, “maar de gehele samenleving”.

Niet-gelovigen
Volgens de statistieken steeg het aantal Zuid-Koreaanse katholieken in absolute termen met 2,2% tot 5.570.000. Dat is 10,6% van de totale bevolking (ongeveer 52.400.000). Volgens de laatste volkstelling beschouwt ongeveer 50% van de Zuid-Koreanen zichzelf als atheïst of niet-gelovig. De laatste jaren hebben de bisschoppen van het land hun zorg geuit over de groeiende invloed van het secularisme op de gelovigen.

Diepe impact
Volgens mgr. U, die ook voorzitter is van de Bisschoppelijke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, is de stijging te danken aan “de dagen die paus Franciscus in augustus 2014 met ons deelde. Zijn liefde voor de gemarginaliseerden, voor de families die een dierbare hebben verloren in de scheepsramp met de Sewol, voor gehandicapten en migrerende werknemers heeft een diepe impact gehad op onze samenleving.”

De prelaat spreekt al van een groeiende trend. Uit cijfers blijkt dat het aantal volwassenen dat zich heeft gemeld om zich voor te bereiden op het doopsel ook is gestegen.”