fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Franse burgemeesters op de bres voor kerststal

KN Redactie 23 december 2015
image

De Nationale Vereniging van Burgemeesters had in een zogeheten ‘Vademecum over het secularisme’ aan haar leden gevraagd geen kerststal op te zetten in de openbare ruimte van de gemeente.

Traditie beschermen

Een groot aantal burgemeesters uit heel het land heeft verbolgen gereageerd op dat verzoek en heeft de voorzitter van de vereniging, François Baroin, verzocht om het document te herzien en de christelijke traditie te beschermen.

Culturele wortels

Drie burgemeesters uit de Provence schreven in een brief aan de vereniging dat zij protest aantekenen “tegen het verbannen van onze tradities en onze culturele wortels”. “Wij willen geen deel meer uitmaken van een vereniging die, onder het voorwendsel dat het secularisme wordt verdedigd, de cultuur en tradities van ons land vertrapt.”

Tentoonstelling

Valérie Boyer, burgemeester van een deelgemeente van Marseille, heeft uit protest een tentoonstelling van kerststallen in haar gemeente georganiseerd, want “Kerstmis betekent voor mij niet naar de supermarkt gaan en ‘made in China’-speelgoed kopen”.

Petitie

De Franse parlementsleden Hervé Mariton en Philippe Gosselin zijn een petitie gestart om ervoor te zorgen dat het vademecum wordt ingetrokken. Meer dan 100.000 burgers hebben die inmiddels ondertekend.

Onze waarden

Ook burgemeester van Saint-Quentin heeft de petitie ondertekend. In een reactie zei hij dat “wij Fransen ons niet hoeven te verontschuldigen voor wie we zijn, voor onze waarden”. “Als we zelfs aan onze waarden en onze tradities beginnen te twijfelen, is dit land opgegeven.”

Aanbeveling

De vereniging van burgemeesters heeft zich verdedigd door te verduidelijken dat het niet gaat om een “voorschrift”, maar om een “aanbeveling” om de in 1905 ingevoerde wet te respecteren over de scheiding van Kerk en staat.

Rechtbank

Afgelopen zomer oordeelde een rechtbank in Montpellier echter dat de kerststal weliswaar “een religieuze betekenis heeft”, maar dat de wet alleen opgaat als er sprake is van “een uiting van een voorkeur voor mensen van een bepaald geloof”. Bij een kerststal is dat niet het geval, oordeelde de rechter, en dus mogen die gewoon in de openbare ruimte te zien blijven.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21