fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Gänswein: onenigheid Franciscus en Benedictus? ‘Absurd’

KN Redactie 24 januari 2015
image

Dat zegt de prefect van de pauselijke huishouding, aartsbisschop Georg Gänswein, in een interview met Christ und Welt. Mgr. Gänswein was privésecretaris van beide pausen. “Ik ken geen doctrinaire uitspraken van paus Franciscus die tegengesteld zijn aan de uitspraken van zijn voorganger.”

Vrijmoedig
In het lange interview sprak mgr. Gänswein vrijmoedig over de veranderingen in aanpak onder paus Franciscus, de bijzondere synode over het gezin en de kritische toespraak van de paus tot de Romeinse curie.

Naast de paus
De aartsbisschop vertelde dat hij naast de paus zat toen die, in zijn kersttoespraak tot de curie, de Vaticaanse medewerkers een lijst van mogelijke ‘kwalen’ voorhield.

‘Gewetensonderzoek veroorzaken’
“Tijdens de toespraak kon ik de koppen al zien”, aldus mgr. Gänswein. “De reacties liepen uiteen van verrassing tot geschoktheid en onbegrip.” Hij erkende dat veel Vaticaanse officials de toon van de toespraak in vraag stelden. Maar hij concludeerde: “Hij dacht klaarblijkelijk dat het nodig was om duidelijk te spreken en een gewetensonderzoek te veroorzaken.”

‘Prioriteit is missie’
Meer in het algemeen gevraagd naar het leiderschap van de paus, zei de aartsbisschop dat hij voortdurend vragen hoort over de prioriteiten van Franciscus. Voor hemzelf, zei hij, is er geen verwarring: “De belangrijkste prioriteit is missie, evangelisatie.”
Gevraagd naar wie de naaste adviseurs van paus Franciscus zijn, zei mgr. Gänswein: “Dat weet ik niet.”

Borgsteller van orthodoxie
Hij verwierp het idee dat de paus uit zou zijn op een verandering van de kerkelijke leer op het vlak van echtscheiding of het toelaten van hertrouwd gescheiden katholieken tot de communie. Mgr. Gänswein wees erop dat de paus de borgsteller van katholieke orthodoxie is. “Leer en pastorale zorg zijn niet in tegenstelling, ze zijn als een tweeling”, voegde hij toe.

Niet plaatsgevonden
Gevraagd naar een bericht dat sommige bisschoppen emeritus-paus Benedictus tijdens de synode zouden hebben gevraagd in te grijpen, zei mgr. Gänswein dat er een dergelijke bijeenkomst niet heeft plaatsgevonden.