fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Gänswein verdedigt terugtreden Benedictus XVI

KN Redactie 19 april 2015
image

Op de tiende verjaardag van de pauskeuze Benedictus XVI schrijft aartsbisschop George Gänswein over diens terugtreden in februari 2013 dat de Duitse paus “tegenover God in geweten een beslissing nam die net zoveel moed als nederigheid vergde”. De paus nam zijn besluit “na een lange strijd en veel gebed”.

Reserves op
Gänswein onthult dat Benedictus hem al “lang” over zijn spectaculaire beslissing had verteld vóór hij de kardinalen en de wereldgemeenschap op 11 februari 2013 verraste met zijn aftreden. Benedictus had gezegd dat de moderne geneeskunde “het fysieke leven heel veel kan verlengen. Maar als de geestelijke reserves steeds kleiner worden en uiteindelijk ontbreken, dan is het hoog tijd om de juiste conclusies te trekken”. Gänswein probeerde Benedictus XVI vergeefs van zijn beslissing te weerhouden. Maar vanuit het perspectief van vandaag denkt hij dat het de juiste was.

Pianospel
Benedictus heeft twee jaar na zijn pensionering weer regelmatig de tijd om piano te spelen “meestal Mozart”. Wie hem nu bezoeken en spreken zijn ervan overtuigd dat Benedictus XVI volkomen “vrede heeft met zichzelf en zijn geweten”. Aartsbisschop Gänswein, die als prefect van het Pauselijk Hof ook voor paus Franciscus werkt, wijst ook op de “warme relatie” die de 88-jarige Benedictus XVI onderhoudt met zijn opvolger.

Complot
In bepaalde behoudende kringen die het niet op hebben met paus Franciscus doen hardnekkige speculaties de ronde volgens welke paus Benedictus gedwongen zou zijn terug te treden. Benedictus XVI heeft herhaaldelijk laten blijken volledig achter zijn opvolger en zijn beslissing te staan.