Het is dan precies een maand geleden dat pater Mourad in het Syrische Qaryatayn werd ontvoerd. Wereldwijd houdt Kerk in Nood daarom een mediacampagne, met voor de social media de hashtag #PrayingForFatherMourad.
Gebed voor ‘het lijdende Syrische volk’
Daarmee wordt ook voldaan aan de wens van de priester zelf in een van de laatste boodschappen die hij Kerk in Nood stuurde. Daarin dankte hij de organisatie voor haar steun aan zijn werk en vroeg hij om gebed voor “het lijdende Syrische volk”.
Paolo Dall’Oglio
Pater Jacques Mourad maakte deel uit van de kloostergemeenschap van Deir Mar Musa, iets ten noorden van Damascus. Die werd gesticht door de al twee jaar ontvoerde Italiaanse jezuït Paolo Dall’Oglio.
‘Uw gebed is heel erg belangrijk’
Mourads kloosterbroeders zijn blij met het gebedsinitiatief. Aan Kerk in Nood schrijft pater Jihad Youssef: “Uw gebed is heel erg belangrijk. Niet alleen voor de christenen in Syrië, maar voor de vele, vele moslims die in feite de eerste slachtoffers zijn van fundamentalisme. Kijkend naar de kille cijfers zijn zij degenen die het meeste te lijden hebben van hun geloofsgenoten.”
Gebed gevraagd
Pater Youssef had een week na de ontvoering ook al om gebed gevraagd.
‘Gewaardeerd, zelfs door sjeiks’
Volgens pater Youssef werd het werk van Mourad op prijs gesteld. “Hij werd enorm gewaardeerd, zelfs door de imams en sjeiks. In het Mar Elias-klooster, waar hij woonde, ving hij vijftig moslimgezinnen op, met meer dan honderd kinderen.”
‘Alle mensen helpen’
De ontvoerde priester schreef zelf ooit aan Kerk in Nood: “Ons werk onder de moslims is een eenvoudige uitdrukking van de Kerk die geroepen is om alle mensen te helpen. Of ze nou arm zijn, ziek, crimineel, zondaars of vervolgd worden.”
Over lot nog niets vernomen
Over het lot van pater Mourad en zijn eveneens ontvoerde medewerker, de 38-jarige Armeense christen Boutros Hanna Dekermenjian, is nog altijd niets vernomen.
Digitaal kaarsje
Kerk in Nood Nederland biedt ook de mogelijkheid een digitaal kaarsje aan te steken voor Jacques Mourad.