fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Geef christenen een eigen land

KN Redactie 21 augustus 2015
image

Uit een onverwachte hoek is een gewaagde stelling gelanceerd. Het is geen filosoof, maar het is vastgoedmiljonair Jason Buzi die graag een nieuw land voor alle vluchtelingen wil creëren. Op het eerste gezicht lijkt een warrig idee van een veel te rijk iemand. Een andere variant is toch een betere oplossing; namelijk een nieuw land creëren voor volkeren in een bepaalde regio, waar zij met de dood bedreigd worden of decennialang intens onderdrukt worden.

Belofte maakt schuld

Een dergelijke regio, die uitermate geschikt is voor dit soort ideeën, is het huidige Irak, Syrië en Zuidoost-Turkije. Teken dus de grenzen opnieuw! En beëindig de conflicten in Irak, Syrië en Turkije. Geef vooral de christenen een eigen land, want die worden het meest onderdrukt en het is hen in 1933 door de Britten beloofd. Belofte maakt schuld.

Niet goed getekend

De huidige grenzen van de genoemde landen zijn vrij nieuw, ook al denken veel mensen dat bijvoorbeeld Irak of Syrië heel erg oud is. De kaart in heel het Midden-Oosten is pas ongeveer een eeuw oud. De huidige grenzen zijn pas na de Eerste Wereldoorlog op de tekentafel in Londen en Parijs gerealiseerd. Toen zijn die grenzen niet goed getekend door de wereldarchitecten. Niet goed? Dat is nog aardig zacht uitgedrukt. De Engelsen en de Fransen hebben destijds de eerste kiem voor het huidige conflict in de regio gelegd.

Ophouden met doemdenken

En wat is er nou mis mee om die kaart opnieuw te tekenen om bijvoorbeeld verdere uitroeiing van volkeren te voorkomen? Niets! Het is juist een goddelijke oplossing voor een groot probleem. Westerse politici moeten ophouden met hun doemdenken over nieuwe landen in het Midden-Oosten. Het zou heel nuttig zijn om per direct twee of zelfs meer nieuwe landen te creëren. Hoe moeten die landen heten en welk volkeren moeten gered worden van de onderdrukking van een nieuwe Saddam, Assad en Erdogan? Een poging in de geest van Buzi om nieuwe landen te creëren in het Midden-Oosten.

Koerdistan

In den beginne hebben de Koerden, onder leiding van hun nieuwe Mandela sarok Öcalan recht op hun Koerdistan. Weliswaar hebben de Koerden historisch gezien geen recht op het gebied wat zij Koerdistan noemen, namelijk het huidige Noord-Irak, delen van Syrië en Zuidoost-Turkije. Maar hun aantal als een bevolkingsgroep geeft hen echter alle recht op een onafhankelijk Koerdistan.

Zeer zure appel

De schatting is dat er ongeveer 25 miljoen Koerden in de regio wonen. Koerden zelf noemen een hogere getal. Het is wellicht de grootste etnische minderheid in de wereld die geen eigen land heeft. Het wordt tijd dat hun leider Öcalan vrijgelaten wordt door de Turken. Die dienen door een zeer zure appel heen te bijten om de huidige chaos in Turkije te beëindigen en Öcalan net als Mandela de mogelijkheid te geven een wandeling te maken met een gebalde vreedzame vuist in zijn toekomstige hoofdstad Diyarbakir.

Alvast oefenen

Koerdistan zou naast Turkije dan de nieuwe niet-Arabische islamitische staat worden in de regio. Voor de Turken is dat na de val van het Ottomaanse Rijk een eeuw geleden geen gemakkelijk idee, maar wel onvermijdelijk. De opvolger van Atatürk, de huidige president van Turkije Erdogan en consorten, moet maar alvast oefenen om langzamerhand aan het idee van een onafhankelijk Koerdistan. De gevangen Koerdische leider heeft namelijk dertig jaar geleden de basis gelegd voor een eigen staat.

Assyrië voor de christenen

Het andere nieuwe land naast Koerdistan zou Assyrië moeten heten. Een land voor de christenen in de regio. Dat willen zij ook graag. Een nieuwe ‘Israël’ tussen de Eufraat en de Tigris. De regio zou haar identiteit van mozaïek van volkeren aan toeristen in de rest van de wereld kunnen verkopen. De christenen in Irak, Syrië en Zuidoost-Turkije zouden op deze manier voor een complete uitroeiing behoed worden. Het Midden-Oosten blijft dan zijn oorspronkelijk schilderij behouden waarin christenen, Joden, Arabieren, moslims (soennieten en sjiieten), niet-Arabieren, Koerden en Jezidi’s vreedzaam in eigen landen leven.

Christelijk land in omgeving Ninive

Mocht Assyrië geen realiteit worden, dan raakt het Midden-Oosten haar oorspronkelijke christelijke gemeenschap voorgoed kwijt. Het zal dan ongeveer een half eeuw duren voordat alle christenen de regio hebben verlaten. Welke westerse politicus wil dat op zijn geweten hebben? Hopelijk zullen de christenen in Europa eindelijk wakker worden om de christenen te redden. Het is tijd voor een christelijk land in de omgeving van de historische Assyrische hoofdstad Ninive.

Schuld aflossen

Historisch is Assyrië een natuurlijke naam voor de christenen. De oude Assyriërs hadden eeuwenlang onder deze naam een groot rijk, dat helaas uiteindelijk net als alle rijken ten val kwam. De huidige Assyrische christenen streven al decennialang naar een veilige haven rondom hun historische hoofdstad Ninive. Dit is trouwens geen nieuw idee voor de Assyriërs. In 1933 hebben de Britten de Assyriërs autonomie beloofd, maar de Britten zijn toen hun belofte niet nagekomen. Anno 2015 kunnen de Britten en hun westerse bondgenoten hun schuld ten aanzien van de Assyriërs alsnog aflossen.

Alevietenland

De alevieten, de achterban van Assad in Syrië, zouden ook hun eigen land moeten krijgen. Ze mogen dan te zijner tijd een nieuwe naam voor hun land vinden. Hiermee zou het conflict met het andere deel van de Syrische bevolking, de islamitische soennitische bevolkingsgroep, ten einde komen. De Iraakse soennieten kunnen dan zich aansluiten bij hun geloofsgenoten in Syrië . Het wordt dan een nieuw land voor de soennieten onder de naam Syrië. De sjiieten kunnen rondom Bagdad in een kleinere variant onder de naam Irak blijven voortbestaan.

Jezidistan

Om het mozaïek van volkeren in het Midden-Oosten volledig te maken, mogen de Jezidi’s niet ontbreken. Tot voor kort wist niemand van hun bestaan. De Koerden willen hen al te graag tot hun domein rekenen, maar de Jezidi’s hebben behalve de taal verder geen affiniteit met de Koerden. Ze zijn geen moslims, Koerden wel. In het Midden-Oosten is juist het geloof een niet onbelangrijk aspect. Waarom moeilijk doen om de Jezidi’s in hun Sinjargebergte een eigen soort van Liechtenstein te geven?

Paar landen rijker, paar conflicten armer

Dit betekent dat de grens tussen Syrië, Irak en Turkije volledig gewijzigd zal worden. De regio zal een paar landen rijker worden, maar dan is de mensheid voor een eeuw een paar langdurige conflicten armer. Zo heeft Europa ook minder last van vluchtelingen.

Grote militaire macht

In die zin is de oplossing van een vastgoedmiljonair Buzi zo gek niet. Om het idee gestalte te geven, dienen Rusland en de VS hun meningsverschillen bij te leggen en samen voor ongeveer vier jaar een grote militaire macht naar de regio te sturen, samen met Arabische landen uit de regio.

Abraham beth Arsan is freelancejournalist.