fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Geen sprake van geplande ‘val’ paus Benedictus XVI

KN Redactie 30 september 2015
image

Dat schrijven de Zwitserse bisschoppen in reactie op mediaberichten over complotterende kardinalen en bisschoppen.

Kerkelijke samenzwering

Aanleiding vormt een radio-uitzending waarin werd beweerd dat een aantal hooggeplaatste kardinalen en bisschoppen in het geheim in het bisdom van Sankt Gallen de ‘val’ van paus Benedictus XVI zou hebben gepland. Deze samenzwering zou de Duitse paus in februari 2013 tot terugtreden hebben gedwongen.

‘Maffia’

De radio-omroep baseerde de inmiddels sterk afgezwakte bewering losjes op de publicaties rond de vorige week verschenen biografie van de Belgische kardinaal Godfried Danneels (82), die jarenlang deel uitmaakte van de ‘Groep van Sankt Gallen’. Danneels had het groepje bij de presentatie van het boek zelf de ‘maffia’ genoemd.

Ingetrokken bewering

De auteurs van de biografie, kerkhistorici Jürgen Mettepenningen en Karim Schelkens, hadden Danneels in een interview als een van de architecten achter de benoeming van paus Franciscus genoemd, een bewering die zij later zelf terugtrokken. Omdat daarbij betrokkenheid van de toenmalige bisschop van Sankt Gallen bij gesuggereerd werd besloot niet alleen het Zwitserse bisdom maar ook de bisschoppenconferentie te reageren.

‘Private vriendenkring’

In hun officiële reactie laten die weten dat de bewuste groep bestond uit een “private vriendenkring van kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders die elkaar [tussen 1996 en 2006 KN] regelmatig in St. Gallen voor uitwisseling ontmoetten”. Initiatiefnemers waren de Italiaanse kardinaal Carlo Maria Martini (1927-2012) en de toenmalige bisschop van St. Gallen, Ivo Fürer.

Pauselijke opvolging

Dat daarbij over de paus en over diens eventuele opvolger werd gesproken had te maken met de “slechte gezondheidstoestand van paus Johannes Paulus II”. “De kardinalen die tot de vriendenkring van Sankt Gallen behoorden zouden bij het conclaaf van 2005 daarover van gedachten gewisseld hebben en naar verluid zou Jorge Bergoglio, de huidige paus Franciscus, reed toen al ‘een aanzienlijk aantal stemmen’ hebben gekregen. Echter Joseph Ratzinger werd gekozen.”

Geen geheim

“De keuze van de Argentijn Bergoglio in 2013 kwam daadwerkelijk overeen met de houding van de Groep van Sankt Gallen, zoals de Danneelsbiografie stelt. Dat bevestigt de toenmalige bisschop, Ivo Fürer, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn vreugde over de keuze van paus Franciscus.”

Geen verband

De groep echter in verband brengen met het terugtreden van paus Benedictus is echter onjuist, aldus het bisdom Sankt Gallen. “Joseph Ratzinger heeft zijn terugtreden als paus in 2013 bekend gemaakt, de vriendenkring kwam echter al sinds 2006 niet meer bijeen.”