fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Geen synodemeerderheid voor voorstel Kasper’

KN Redactie 2 oktober 2015
image

Dat zegt synoderelator kardinaal Peter Erdö in een interview met het Hongaarse kerkblad Magyar Kurir. De aartsbisschop van Esztergom-Budapest zegt daarin letterlijk: “De meerderheid van de Kerk staat op het standpunt: wie kerkrechtelijk in een ongeldig huwelijk leeft, mag niet ter communie.”

Praktische hulp

Persoonlijk verwacht Erdö dat de synode, die zondag begint, het christelijke ideaal van het gezin helderder en eenduidiger zal verkondigen, zowel binnenkerkelijk als naar buiten toe. Daarnaast moet zij meer praktische hulp aanbieden om dat ideaal te bereiken. Tegelijkertijd verwacht de Hongaarse kardinaal pastorale aandacht en hulpvaardigheid voor degenen “die niet in gezinnen naar het christelijk ideaal leven, in gezinnen met wonden of in omstandigheden die daarmee in tegenspraak zijn.”

Binnenkerkelijk debat

Vanaf komende zondag beraden zich in het vaticaan rond 280 bisschoppen en 130 deskundigen uit de hele wereld tijdens de bisschoppensynode over de ‘roeping en zending van het gezin in de Kerk en de wereld van vandaag’. Het is tot nu toe het belangrijkste binnenkerkelijk debat sinds het aantreden van paus Franciscus in maart 2013.

‘Vol verwachting’

Wat de synode gaat opleveren is volgens Erdö nog helemaal open. Hijzelf is “vol verwachting”.
Erdö heeft als relator de taak om de resultaten in de kleinere taalgroepen samen te vatten en ze plenair te presenteren.