fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Geplaagd Sloveens aartsbisdom heeft weer een bisschop

KN Redactie 15 maart 2015
image

Het Vaticaan maakte zaterdag bekend dat paus Franciscus de huidige econoom, Alojzij Cvikl, benoemd heeft. De jezuïet volgt mgr. Marjan Turnsek op, die in juli 2013 op verzoek van de paus vanwege het schandaal zijn ontslag aanbood.

Sanering
Het bestuur van het aartsbisdom werd sindsdien waargenomen door de bisschop van Celje. Cvikl was toonaangevend betrokken bij de economische sanering van het aartsbisdom.

Investeringsmaatschappijen
Dat raakte in grote problemen nadat in 2007 bekend werd dat het een grote som geld had verloren door zijn betrokkenheid bij een bank en twee investeringsmaatschappijen.

Tv-zender
Het onderzoek werd ingesteld nadat bleek dat een tv-zender waarin het aartsbisdom een meerderheidsbelang had, pornografische programma’s uitzond. De toenmalige aartsbisschop Kramberger kreeg daarop een co-adjutor naast zich. Paus Benedictus XVI nam zijn ontslag op leeftijdsgronden in 2011 aan.

Schadeloos stellen
Begin deze maand bereikte het aartsbisdom Maribor een overeenkomst met zijn gelovigen over een saneringsplan. Het plan voorziet in het te gelde maken van onroerend goed van het aartsbisdom en daarmee de getroffen gelovigen schadeloos te stellen.