fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Gescheiden leek laat kardinaal Kasper huwelijkstrouw zien

KN Redactie 9 juli 2015
image

Rainer Beckmann heeft onlangs Das Evangelium der ehelichen Treue gepubliceerd. Het is in het Italiaans vertaald, zodat de meeste synodevaders er kennis van kunnen nemen.

Celibatair

Beckmann is gescheiden ‘geworden’ door zijn vrouw, die vervolgens hertrouwde. Hij bevindt zich dus in precies de situatie die kardinaal Kasper denkt te kunnen oplossen. Beckmann, een jurist, stond er na jaren huwelijk en gezinsleven opeens alleen voor. Vanuit zijn katholieke geloof hoefde hij echter niet lang na te denken wat hem te doen stond: trouw te blijven aan zijn huwelijksgelofte. Hij leeft daarom nu, zo schrijft hij, celibatair hoewel in Gods ogen nog altijd een getrouwd man. Hij hoopt dat het boek ertoe mag bijdragen dat zijn vrouw van gedachten verandert en naar hem terugkeert.

‘Waarlijk barmhartigen’

Kardinaal Paul Josef Cordes schreef een voorwoord: “Er komt in dit boek geen kardinaal aan het woord, maar iemand die het huidige drama van de gescheidenen in de katholieke Kerk heeft moeten doormaken; en dat is waarom hij gehoord moet worden.” Beckmann maakt zo aan de gezinssynode duidelijk dat hertrouwen na een stukgelopen huwelijk geenszins noodzakelijk is. Cordes: “Dat kan wel onplezierig zijn voor hen die stellen de waarlijk barmhartigen te zijn (en daarmee ‘barmhartigheid’ paradoxaal totalitariseren), maar het is noodzakelijk”. (KN / LifeSiteNews)