fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Gezinsorganisatie: synodesecretariaat verraadt ouders

KN Redactie 20 augustus 2015
image

Die vlijmscherpe kritiek is afkomstig van het internationale katholieke gezinsnetwerk Voice of the Family.

Verplicht programma

Aanleiding is het pleidooi, dinsdag, van de Britse parlementariër Yvette Cooper (Labour) om door de overheid ingevulde seksuele opvoeding verplicht te stellen voor alle kinderen vanaf zeven jaar. De parlementariër staat volgens Voice of the Family bekend om haar pogingen een “anti-leven en anti-gezinsopvoeding verplicht te stellen”.

Fundamenteel recht

Dat is in strijd met het fundamentele en onvervreemdbare recht dat ouders hebben, aldus het gezinsnetwerk, dat zich daarin nadrukkelijk bevestigd voelt door het pauselijk document Familiaris Consortio van paus Johannes Paulus II uit 1981.

“Het seksuele onderricht, fundamenteel recht en plicht van de ouders, moet steeds plaatsvinden onder hun zorgzame leiding, hetzij thuis, hetzij in de opvoedingscentra die door hen gekozen zijn en gecontroleerd worden. In deze zin bevestigt de Kerk de wet van de subsidiariteit, waaraan de school zich moet houden, wanneer zij meewerkt aan de seksuele opvoeding: zij moet zich opstellen in de geest die de ouders bezielt. (FC 37).”

Verraden door synodeleiding

Dat recht wordt nu ondergraven door het werkdocument voor de komende Gezinssynode, waar het in paragraaf 86 stelt dat het gezin “niet de enige plaats kan zijn voor seksuele opvoeding”.

“Ouders zijn volledig in staat om deze taak zelf te vervullen”, aldus Voice of the Family, “en het is volledig aan hen of zij daar anderen bij willen betrekken.”

De pro-life en gezinsorganisaties voelen zich verraden door het Synodesecretariaat onder leiding van kardinaal Lorenzo Baldisseri dat verantwoordelijk is voor het werkdocument. Volgens hen staat paragraaf 86 volstrekt haaks op Familiaris Consortio.

Strijd om rechten

Zij wijzen erop dat het in 2010 weinig had gescheeld of ouders was het recht om kinderen terug te trekken bij seksuele voorlichting door het Britse parlement was ontnomen. Het wetsvoorstel beoogde onder meer katholieke scholen te verplichten een door de overheid ingevuld voorlichtingsprogramma te onderwijzen.

De gewraakte passages werden uit het wetsvoorstel geschrapt na een felle campagne door pro-lifegroepen, daarin gesteund door slechts drie bisschoppen en honderd priesters.

Gesteund door aartsbisschop Westminster

Die passages werden echter gesteund door aartsbisschop Vincent Nichols van Westminster, die nu als kardinaal zal deelnemen aan de gezinssynode. Onderwijsminister Ed Balls toonde zich publiekelijk verheugd over die steun. Nichols verklaarde destijds wel dat seksuele opvoeding conform de leer van de katholieke Kerk was veiliggesteld, maar Balls weerlegde dat later, aldus Voice of the Family.

‘Verontrustend’

Nadat de wet was gepasseerd verklaarde hij dat katholieke scholen daarmee verplicht waren te onderwijzen dat toegang tot abortus en homoseksualiteit “normaal en onschuldig” zijn. Later volgde een officiële verklaring dat katholieke scholen zich daar niet aan konden onttrekken.

Voice of the Family noemt het “verontrustend” dat kardinaal Nichols aan de komende synode deelneemt.