<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Gids’ voor het Jaar van Barmhartigheid aangeboden

KN Redactie 13 november 2015
image

Het boekje werd door de auteurs, pastoor Jeroen Smith en Helen Opstal van het Katholiek Alpha Centrum aangeboden aan bisschop Antoon Hurkmans vanwege diens “hartelijke steun voor de evangelisatie”, aldus Smith.

Herauten van barmhartigheid

Het boekje Een Jaar van Gods Barmhartigheid, bestaat uit “365 teksten uit de Traditie van de Kerk” en is samengesteld door Smith en Opstal. Zij wilden al langer iets doen met het thema barmhartigheid en hadden met paus Franciscus’ aankondiging van het Jaar van Barmhartigheid direct een mooie aanleiding.

De paus sprak bij die aankondiging over “herauten van Gods barmhartigheid”, de heiligen.

Een heilige per maand

Zij besloten een boekje te maken met voor elke dag van het jaar een citaat over Gods barmhartigheid. Beginnend met St.-Augustinus wordt dagelijks de heilige van de maand aangehaald over het thema barmhartigheid. Bewust is gekozen voor twaalf heiligen door de eeuwen heen, om te benadrukken dat het thema altijd een grote rol heeft gespeeld.

Meer nodig dan ooit

“Het viel ons bij de selectie wel op dat er met name in de negentiende en twintigste eeuw meer heiligen zijn die meer over de barmhartigheid spreken”, aldus Jeroen Smith. “Alsof er een werk van de Heilige Geest in zit om steeds duidelijker te maken wat barmhartigheid is, zeker in een eeuw waarin barmhartigheid zo nodig is geweest als de vorige en de huidige tijd.”

Vijf van de geciteerde heiligen zijn ook uit deze periode, te beginnen met Theresia van Lisieux (1873-1897) en eindigend met Johannes Paulus II (1920-2005).

Wezenseigenschap van God

De anderen zijn uit de eeuwen daarvoor, “ook om aan te geven dat het thema altijd aanwezig is geweest. Barmhartigheid is immers een wezenseigenschap van God”. “Alle heiligen hebben dat ervaren en erover gesproken.”

Het was soms wel even zoeken om van iedere geselecteerde heilige dertig geschikte citaten te vinden, geeft Helen Opstal toe. “Niet iedere heilige gebruikt het woord barmhartigheid, maar in plaats daarvan het woord genade. Bij Moeder Teresa was het bijvoorbeeld moeilijk omdat zij niet veel geschriften heeft nagelaten.”

Ondergedompeld

Het samenstellen was heel verrijkend, vertelt pastoor Smith, “omdat je bij het doorlezen van hun geschriften wordt ondergedompeld in de rijke traditie van de Kerk”.

Hoewel de aanleiding voor het boekje het Jaar van Barmhartigheid is, dat op 8 december begint, “kun je er bij wijze van spreken morgen mee beginnen en dan het jaar rond”.

“Je kunt elke dag een tekst lezen en die de dag door met je meenemen en zo elke dag opnieuw de barmhartigheid van God te overwegen.”

Een Jaar van Gods Barmhartigheid is verkrijgbaar via www.deboog.nl, www.betsaida.org en www.rk-alphacentrum.nl.