fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

H. Stoel spreekt voor Syrische gevluchte kinderen

KN Redactie 30 maart 2015
image

Dat heeft de belangrijkste diplomaat van de Heilige Stoel gezegd bij de Verenigde Naties in Genève, tijdens een bijeenkomst van de VN Raad voor de Mensenrechten.

‘Illegaal geadopteerd’
Bijna de helft van de drie miljoen Syrische vluchtelingen zijn kinderen, aldus aartsbisschop Silvano Tomasi en naar schatting 3500 van hen hebben geen papieren. “Een kind onder de elf jaar zonder papieren heeft geen toegang tot zelf de meest basale voorzieningen”, zei hij. “Deze kinderen kunnen kennelijk niet naar school en zullen waarschijnlijk illegaal geadopteerd worden, ingelijfd bij gewapende groepen, misbruikt, uitgebuit of in de prostitutie gedwongen worden.”

‘Verloren generatie’
“Er is overal dringende behoefte aan een onderwijssysteem dat deze kinderen kan opnemen en enige normaliteit in hun leven kan terugbrengen”, voegde hij eraan toe, wijzend op de ontwrichting van hun opleiding. “Als het geweld niet stopt en het normale tempo van onderwijs en ontwikkeling niet hernomen wordt, lopen deze kinderen het risico een verloren generatie te worden.” (KN/Catholic Culture)